Култура Община

Маестро Бошнаков: Щастлив съм, че съм диригент на Духовия оркестър на Община Велико Търново

Тази година Духовият оркестър към Община Велико Търново чества своя половинвековен юбилей. Рождения си ден биг бендът, както всички го наричат, ще отбележи с концерт на 7 декември в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Специални гости са Орлин Горанов и Весела Бонева, а входът за него е свободен, покани се вземат от касата на театъра. Песни от репертоара на Орлин Горанов, няколко дуета с Весела Бонева, сред които „White Christmas”, и коледна биг бенд сюита са част от изпълненията, които ще чуят старостоличани и гости.

В навечерието на празника, половин час преди поредната репетиция, разговаряме с маестро Владимир Бошнаков, диригент на оркестъра в момента. Вече четири години Бошнаков работи с музикантите от биг бенда. Поканата идва от кмета на Общината инж. Даниел Панов и маестрото веднага приема.

Създаден през 1967 година като духов оркестър, бендът в началото обслужва ритуалите на Община Велико Търново и се изявява в парковете и концертните зали. С течение на годините музикантите започват да разнообразяват репертоара си, а естрадно-джазовата музика, която изпълняват, носи по-модерно звучене, което дава повод освен духов оркестър да бъдат наричани и „биг бенд”, обяснява маестро Бошнаков.

„Радвам се, че съм диригент на този оркестър”, обобщава по категоричен начин маестрото. Роден е в Плевен, от където започва професионалният му път. Обстоятелствата така се стичат, че вече близо 15 години живее и работи във Велико Търново. Първоначално стартира като преподавател във ВТУ, след това става диригент в МДТ „Константин Кисимов”, където е назначен и като главен диригент. Към момента ръководи и оркестрите към русенската и старозагорската опера.

С 24-ма души работи в момента маестро Владимир Бошнаков – толкова са музикантите в Общинския духов оркестър на Велико Търново. „Страхотно удоволствие е, това е нещо различно от класическата музика,с която се занимавам. Тази джазова и естрадна музика ми носи много удоволствие, разтоварва ме, с огромна радост се захващам с тези жанрове”, споделя диригентът. Допълва, че екипът е много добре сработен през годините, а репетициите им са всеки ден. „Искам да отбележа две имена – Дочо Папазов, който е създател на оркестъра и е работил през първите десет години с него. След това той се пое от Харалампи Попов, който работи близо 40 години. Този колектив има способността за няколко дни да прави нови програми и произведения и да ги разучава с лекота”, подчерта маестро Бошнаков.

Средната възраст на музикантите обаче е доста висока, липсата на млади кадри е огромна болка за диригента. „Трябва някой да застане до тях и да поеме от тяхната енергия. Липсата на кадри е огромен проблем не само за нашия оркестър, а и за оркестрите изобщо в България”, коментира още маестро Бошнаков.

Участията на биг бенда в парка „Марно поле” през топлите месеци на годината са сред успешните проекти на музикантите, посочи Владимир Бошнаков. Идеята за тези изнесени концерти е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова и маестро Бошнаков. „По време на тези участия събираме повече и по-разнообразна публика. Вече обявяваме изявите си двуезично в профила си, имаме много приятели чужденци. Но идеята ни е този проект да се разшири, да включим в него и местни клубове по танци, децата да идват, да танцуват”, допълни маестро Бошнаков.

Подрастващите трябва да видят, че тази музика е приятна и че тя ги развива и умствено, и физически, категоричен е диригентът. „Иска ни се децата да имат възможността да видят как се създава живото изкуство. По време на участия малки деца идват, застават пред ударните инструменти, а колегите им дават я дайре, я чинел, и много се радват”, обобщи Бошнаков.

Желанието на чужденка по време на участие на музикантите в парка „Майка България” да заплати концерта, е сред куриозните и забавни моменти, на които попадат те напоследък. Друга забавна случка е, когато англичанин отива при тях и ги пита дали знаят точно определена песен, и дали могат да я изпълнят за него. „Все още не сме имали желаещ да изпее с нас някоя песен, би било много интересно”, с усмивка допълва разказа си маестро Бошнаков.