Култура

Магда Борисова с номинация в конкурса за нова българска пиеса

Търновката Магда Борисова е една от седемте, номинирани във второто издание на конкурса на Нов български университет за пиеса на тема „Родината”. Магда Борисова участва в творческата надпревара с абсурдната пиеса „Експедицията”, в която група хора са изпратени да открият Родината, подобно на аргонавтите, които предприемат поход в търсене на Златното руно.

„Темата на конкурса е много актуална. Когато я обявиха, започнах да разпитвам мои познати какво е за тях родината и получих най-различни отговори. Оказа се, че в нашия век сме объркани относно понятието родина. Затова моята пиеса е за хора, които я търсят. В една мрачна сутрин, още преди Бюрото по труда да е отворило, група безработни се събират, за да чакат на опашката за новата програма, която Бюрото е обявило – експедиция в търсене на Родината. Тя е представена като едно ново Златно руно – всеки е чувал за нея, но никой не я виждал. Новите аргонавти са колоритни образи – пенсионерка, пиянде, млада студентка, физик от БАН. Всички те ще попаднат в една паралелна реалност, където България е страна, в която чиновниците са неподкупни, държавата раздава пари, вместо да събира данъци, за всички има работа и всичко е прекрасно. Въпросът е дали те ще останат в тази паралелна реалност или ще се върнат към старото, познато и удобно съществуване.”, разказа за Общинското радио Магда Борисова.

На 19 февруари тя ще се включи в едноседмична Лаборатория за писане на пиеси, водена от режисьора Явор Гърдев. Според регламента на конкурса, окончателният текст на пиесата ще добие форма именно по време на творческата работилница.

„Много се вълнувам от тази лаборатория. За всеки драматург е голяма чест да има възможността да работи с режисьор като Явор Гърдев.”, сподели още Магда Борисова.

Победителят в тазгодишния конкурс ще бъде обявен на тържествена церемония на 26 февруари в НБУ. Тогава ще се състои и театралната премиера на пиесата, отличена в миналогодишното издание на конкурса – „Изход” на Йоана Мирчева. Независимо кой ще е победителят в конкурса на НБУ, всички номинирани автори ще публикуват окончателните версии на пиесите си в сборник „Пиеси за Родината”.

Магда Борисова е израснала в МДТ „Константин Кисимов” покрай майка си Бисера Дживодерова – дългогодишен драматург в търновския храм на Мелпомена. Сега Магда е драматург във Варненския театър „Стоян Бъчваров”, а нейните пиеси се радват на голям успех.

„Варненският театър тръгва на гастрол в София. Моята пиеса „Сън” ще се играе три пъти – от 11, 14 и 18ч. на 15 февруари и един път на 16 февруари в „Театро”. „Сън” е пиеса за деца от 7 до 107 години. Предстои и премиера на пиесата ми „Сблъсък” в Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе. „Сблъсък” е пиеса за две жени, които преживяват катастрофа и остават заклещени в колата си. Пиесата е режисирана от Орлин Дяков, а премиерата ще е на 1 март. През април ще бъде представена в Театър „Българска армия”, надявам се да гостува и на търновска сцена.”, каза Магда Борисова.

Миналата година Магда Борисова издаде и книга с пиеси за деца.