Култура

Лятно кино под звездите стартира отново в с. Миндя

Във великотърновското село Миндя отново стартират летните кино вечери. Първата е този петък, 8 юли от 21:00 ч. в двора на местното читалище. Ще бъде излъчен филма „Жалейка“. Той разказва историята на 17-годишната Лора, загубила баща си, която се бори с траура и представата за смъртта в малкото си родно село. Филмът е сниман в село Пирин.

Премиерата на лентата бе през 2016 на филмовия фестивал в Берлинале, където получава специална награда. Веднага след това „Жалейка“ печели и голямата награда на Международния София филм фест.

Режисьор на филма е родената и отрасла във Велико Търново Елица Петкова. Елица следва философия и японистика в Германия, след което завършва кинорежисура в Берлин. Автор е на множество късометражни и три пълнометражни филма, които попадат в селекцията на фестивалите в Кан, Берлин, София, Шанхай, Тирана, а самата режисьорката получава покани да е член на журито в редица международни фестивали. Авторката е поканена лично да открие Лятно кино под звездите тази година в с. Миндя.

Лятната забава се провежда за 3-та поредна година в населеното място.