Култура

Любо Киров: „Наричам почитателите си приятели, а не фенове“

Един от най-уникалните български гласове, с неповторимо присъствие на сцената, ще гостува на великотърновци и гости на града на 22 март – празника на старата столица. Автор на много хитове в поп-музиката и десетки текстове за песни. Това е обичаният Любо Киров!

„За мен е изключително удоволствие да имам участия и концерти във Велико Търново. Много емоционално е винаги посещението ми. Още навлизайки в града попадаш в друга реалност, много е приятно, град, пълен с история, визуално по-различен. И всеки път не ми стига време да се насладя на града докрай. Различен град! Неповторим! Имам много приятели във Велико Търново и това допълнително го прави  близък за мен”, разказва с усмивка Любо.

В края на февруари той успя да напълни с публика зала 1 на НДК в София за третия си голям концерт без излишна ексцентричност и помпозност! „Хората продължават да имат доверие в мен и не се съмняват, че ще изкарат добре на партито, както наричам своите концерти”, казва обичаният изпълнител.

Обича да комуникира с публиката и може би това е и най-големият му успех. Нарича почитателите си не фенове, а приятели. „Удобно е. Не е популизъм”, отвръща. Защото му е по-комфортно да говори с някой така, както той иска да говорят с него.

„На сцената съм изчистен от самонаблюдение. Много е вредно човек да се самонаблюдава. Това го лишава от истинската емоция. Във Велико Търново ще е същото, емоционално, ще разговарям с публиката. Разликата е, че ще на открито, което е хубаво. Всеки може да дойде и да слуша готина музика на живо”, пояснява Любо.

В 20-годишната си кариерата няма песен, ненаписана от него. Пише и за други певци, но авторството и изпълнението при него вървят ръка за ръка. Участва освен с красиви текстове и при написването на музиката. Рядко участва в чужди проекти.

„Надявам се, че променихме във времето музиката и за последните 15 години тя е добра. Релевантна на тази, която се чува по радиата навън. И родната продукция по нищо не отстъпва  на гостуващите певци. В последните десет години подадох ръка на много млади изпълнители, дори и извън популярните музикални форматите. Хубаво е да има някой, който да ти помогне. Виждам себе си в тях преди години.  Разликата е, че тогава не можехме да изгряваме така бързо, както сега. Много по-динамично е. Бих искал да оставя българска музика с добро качество”, пояснява творецът.

Той има проект с 19-годишния Иван Иванов от Горна Оряховица, който представи страната ни на Детската Евровизия през 2011 година. Дебютът му „Непознат” беше страхотен. Сега се готви нов сингъл и се работи по аудито.

„За мен е привилегия да помагам на млади хора”, допълва Любо Киров, който печели челните места и за себе си като изпълнител. В класацията ТОП 20 на БНР той получи награда за двете първи места на неговите песни – „Още от теб” и „Летим”. А последният му албум „Както преди” е най-продавания като физически копия.

Покрай много ангажименти обаче все пак му остава време да почете. Последната книга е автобиография на американска банда, непопулярна у нас.

„Впечатлявам се от мемоарите на големите личности. Всичко онези стъпки, които са предприемали, вървели по една и съща линия, че в началото никога не е било лесно. И няма неща, които да са приемали за даденост, обичали са музиката много. Те са се борили за нещата, които са искали. Паданията и ставанията са едни от най-важните в кариерата на популярните личности. Аз се уча от тези неща. Някои музиканти са изпреварили времето си, често като стил, външен вид, като проповед, истини, естетика. Това ми харесва в другите артисти, изпреварили са времето и правят революции”, заключава Любо Киров.

* Концертът на Любо Киров на 22 март е в 11.00 часа пред сградата на Община Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова