Образование

Любовта към театъра донесе на търновска ученичка награда от „1000 стипендии“

„Ходете на театър и водете цветен начин на живот, за да не сте от хората, които принадлежат на сивия свят!“ – така завършва есето, с което Надежда Иванова спечели. Тя е ученичка от XIб клас, специалност „Кетъринг“ в Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново. Кандидатства за първи път в Националния конкурс „1000 СТИПЕНДИИ“ с организатор Фондация „Комунитас“. Мисията на проекта е да създаде условия за социална мобилност и „прескачане“ на социални граници, което най-ефективно може да стане чрез образованието. Конкурсът се провежда в два етапа. Първият етап приключва в края на месец юли, когато се обявява първото класиране след разглеждане и преценка на кандидатурите. С кандидатите, достигнали до втори кръг, през септември и октомври на текущата година се провеждат индивидуални интервюта – по телефона или с лично присъствие. Финалното класиране за следващата учебна година се обявява на 1 ноември.

Резултатите са обявени. 877 от кандидатите печелят в четири категории: основна стипендия, изключителна стипендия, поощрителна стипендия и специална стипендия. От Великотърновска област спечелилите ученици са над 25, кандидатствали с различни предмети – езикознание, фотография, изобразително изкуство, история, литература, философия, математика, география и икономика, биология, физика и астрономия.

Единственият ученик от Великотърновска област, който печели стипендия в раздел „Театрално и филмово изкуство“, е Надежда Иванова. Повече от пет години девойката играе в Театрална студия „Усмивка“ с ръководител Стефка Петрова към Младежки дом, Велико Търново.

Цитира Шекспир – „Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли…“  и довършва –  „Да, актьори сме. А аз искам да бъда и сценаристът на собствения си живот, и режисьорът, и главната героиня. И суфльорът искам да бъда. За да си подсказвам, когато съм несигурна, защото ще знам сценария.“

Учителят мотивирал и работил с Надя върху кандидатурата й е инж. Славка Проданова.