Образование Политика

Лозунг „ВТУ не е ВМРО” издигнаха студенти

Политически скандали продължават да разтърсват ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, където те нито по закон, нито по морал имат място. Уви. Едни са записали, за да следват – а други –  да градят кариера, смятат самите студенти.

Днес протест организираха над 50 учащи се, които защитават не толкова сегашното ръководство, колкото идеята, че всеки политикан в университета върши

чудовищно престъпление.

По повод обвиненията, че ректорът е нарушил студентската автономия, проф. Бонджолов обясни, че Студентският съвет е резолирал исканията си няколко дни по-рано, но за избори е била поискана само аулата на университета, където на практика гласуват всички останали. „Значи, преподаватели, служители и студенти могат в аулата – студентският съвет, 60 човека – не могат? И в крайна сметка колко се бяха събрали? За 45 човека да осигурим 6 зали в университета –  в една стаичка по трима ли да гласуват? Достигаме до някакъв абсурд в цялото това нещо – в претенциите и всичко друго. Те нямат право в определени зали, които си поискат, да правят избори. Най-малкото – в някои зали има учебен процес – откъде на къде ще правят избори?! Начинът, по който си говорим е неприятен. Тук се разбираме – говорим нормално, приемаме условията, тръгваме –  в резултат на това аз се връщам в кабинета, а той отива да дава пресконференция. Държат се арогантно, това съм написал и в писмото – не може да държите такъв език на преподаватели ”, категоричен бе ректорът. По негови думи – „председателят на Студентски съвет и на комисията

отказват да изпълняват разпореждане на министъра,

отказват да спазват правилата на Академичния съвет, отказват да изпълняват заповедите на Ректора, отказват да изпълняват правилника на Общото събрание, отказват да изпълняват каквото и да било.”

Той определи случващото се като умишлен бойкот. По негови думи – опонентите искат да назначат събрание – синдик, да следват свищовския сценарий. „Само че разликата е – там имаше пари. Докато тук, ако стане това нещо – за два месеца ще се срине всичко”, коментира проф. Бонджолов.

Повече от 50 висшисти се обединиха зад исканията на трима свои колеги – Александър Узунов, Боян Събев и Светослав Мишев. Те твърдо заявиха, че протестът не е свикан по давлението на ректора. Абсолютно убедени са, че частичните избори, които трябваше да се проведат в четвъртък са умишлено саботирани. „Чрез своите полезни глупаци, тази четирибуквена партия направи един фарс, от който потърпевши сме всички”, заявиха протестиращите. Твърдят, че  ръководството на Студентския съвет не защитава правата им, не ги представя по никакъв начин. Искат нови избори.

Кристина Младенова, една от протестиращите сподели, че редовно се трият неудобни коментари във Фейсбук. Твърдението й получи шумно одобрение от присъстващите.

Студентите споделиха и притеснение, че студентският съвет е защитен от „цялото ВМРО в хор – от парламентарната трибуна, от евродепутата им – всички защитават Студентския съвет”. И попитаха – ако студентският съвет е независим, защо е защитаван само от ВМРО? Младежите определиха ситуацията, като цинична и бяха категорични, че оценки се изкарват със студентски книжки, а не с партийни.

Междувременно Студентската автономност във ВТУ оценена с награда от от Студентски съвет на Икономически университет – Варна с председател  Икономически университет – Варна. Студентски съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ бе отличен с награда от председателя на Студенстки съвет към Икономически университет – Варна Гергана Кръстева. Призът е присъден за принос към развитието и утвърждаването на студентското самоуправление.

 

Предстои официалното връчване на отличието.