Култура Любопитно

„Лицата на Филипините” представя Наталия Бояджиева във Велико Търново

Книгата „Лицата на Филипините” представя във Велико Търново Наталия Бояджиева. Няколко са срещите й с читателската аудитория в старопрестолния град. Първата ще се състои на 26 ноември, понеделник, от 15:30 часа в Голямата читалня на Централната библиотека на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. На следващия ден Бояджиева ще представи изданието от 13:30 часа в Средношколския отдел на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”-филиал „Славейче”. Във вторник авторката ще презентира интересната книга и в книжарница на ул. „Васил Левски”17, а началният час на събитието е 18.

43 документални разказа срещат читателя с любопитните моменти от 2-годишния период на авторката, в който живее във Филипините. В изданието тя ни потапя в местната култура на усмихнатите дори и в тъжни моменти хора. Още с първото си стъпване по тези земи, Бояджиева усеща културен шок, който не я оставя до последните мигове, прекарани в азиатската страна. „Стъписа ме тяхната странна реакция, когато съобщават за тъжни събития. Например братът на мениджърката на хотела, в който бях отседнала, беше катастрофирал и постъпил в болница. Докато тя ни съобщаваше това, се смееше. Оказва се, че тези усмивки са защитна реакция срещу злото, те го неутрализират в своето съзнание”, сподели в интервю за Общинското радио Наталия Бояджиева.

Лицата на Филипините, допълва тя, са пъстри и различни. Читателят се пренася сред водите на Тихия океан, където плува архипелаг от над 7 хиляди острова, обитавани от 100 милиона души. „Тези хора имат силно чувство за семейственост – голяма част от тях работят в чужбина и  издържат своите деца и родители, но и близки и роднини. Лицата им са изключително многообразни и интересни. Запознах се с техните навици и обичаи, светоглед и философия, създадох приятелства, влязох в техните домове, празнувахме заедно. Разбира се, изпитах и някои разочарования, но това е нормално”, допълни Бояджиева.

Беден народ в държава от третия свят, в която гладуващите хора по улиците са нещо нормално, а умиращите от глад деца – всекидневие. И такава страна имат Филипините. По-важното е друго – че са запазили висотата на своя дух.

Интересни са преживяванията на Наталия Бояджиева във Филипините. Заедно с водачка тя се изкачва високо в планината Кордилера, за да посети племето ифугао. „Това племе преди 2 200 години е проектирало прочутите оризови тераси, които преминават през цялата планина Кордилера. Гледката е прекрасна – едно много интелигентно инженерно съоръжение, от което оризът се напоява през цялата година равномерно и постоянно”, каза още Наталия Бояджиева. В изданието авторката разказва и за висящите ковчези на Сагада, изкачванията по склоновете на неземно красивия вулкан Пинатубо, срещите с местното коренно население аета. Интерес предизвиква и почти осъществената среща високо в планината с човекоядци. Въпреки любопитството и готовността на Бояджиева за нея обаче, тя бива спряна от своя водач, с усмивка си припомня авторката. И слава Богу!

С нетърпение Наталия Бояджиева очаква срещите си с великотърновската публика. На 28 ноември от 18 часа тя ще представи изданието и в Дома на хумора и сатирата в Габрово, където ще открие и изложба с платна от китайския цикъл на дъщеря си Емилия Бояджиева, автор на корицата на изданието. По време на представянията в Търново и Габрово, Наталия Бояджиева ще презентира и своята първа книга „Светлините на изтока” с разкази за Китай. Изданието писателката представи премиерно в старата столица през 2016-а.

 

Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 г. във Варна. Завършила е Българска и руска филология в Шуменския университет „Константин Преславски”. Работи като преподавател по български език и литература и като журналист на свободна практика. Превежда от руски, полски, английски и италиански език.