Община

Лиляна Павлова: По време на председателството ще работим за единна, сигурна и цифрова Европа

По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще работим за единна, сигурна и цифрова България. Това обяви в музей „Възраждане и Учредително събрание” министър Лиляна Павлова по време на информационна среща за предстоящото от 1 януари 2018 година председателство. Старата столица е последният град, свързан с подготовката на домакинството. По думите на Павлова през последните пет месеца са проведени срещи във всички региони на страната, а коментарите и предложенията от дискусиите ще бъдат обобщени до края на месец ноември.

„Определили сме четири приоритета.  Първият е Бъдещето на Европа и младите хора. Вторият е Сигурност и стабилност. Тук влизат темите за миграцията, единния отбранителен съюз. Именно в нашето председателство се очертава да бъдат приети конкретни решения и промени в законодателството. Третият приоритет – Европейска перспектива и свързаност за Западните Балкани  – е специфичен принос на България. Четвъртият приоритет е Цифрова икономика”, обясни министър Павлова, като подчерта, че страната ни е получила много висока оценка от европейските институции по отношение на приоритетите.

Кметът на Велико Търново откри информационната среща. В приветствието си Даниел Панов изтъкна, че преди 138 години в сградата на Учредителното събрание е приета Търновската конституция, поставено е началото на парламентаризма. Той отбеляза още, че девизът на българското председателство „Съединението прави силата” е издигнат за първи път в Търново на фасадата на читалище „Надежда” през 1911 година. „Убеден съм, че българското  правителство и парламентът ще положат необходимите усилия, за да бъде успешно председателството. Уверен съм, че България ще бъде във фокуса на европейските политики. Председателството ни дава шанс както да решим важните проблеми, така също да припомним кои са непреходните европейски ценности. Велико Търново и България от векове принадлежат към общото европейско културно и духовно пространство. Старата столица и нашата държава имат своята доказана роля в процеса на създаването му. Не случайно историците наричат България люлка на европейската цивилизация”, каза Панов.

На три събития от високо ниво ще бъде домакин старопрестолният град през шестте месеца на председателството, стана ясно по време на срещата.