Любопитно

Ликовете на Матей Преображенски и Левски отново „грейнаха“ в с. Ново село

Образите на Матей Преображенски и Васил Левски „грейнаха“ отново на сградата на пощата до кметството във великотърновското Ново село. Паната с портретите са в черно-бял вариант и са осветени вечер. Винилите са подарък от Станислав Стоянов, настоящ депутат.

Монтажът на портретите върху сградата на пощата започна преди много години. Те бяха три платна – на двамата революционери и плакат с надпис „Свобода или смърт“. През 2008 година по повод 180-та годишнина от рождението на Матей Преображенски те бяха подменени с нови, фотоси на старите рисувани, защото с времето бяха износени, изсветлени. Реално паната сега са нови, от винил. Отново Станислав Стоянов тогава ги дари на кметството. Имаше дори дискусия сред хората преди месеци дали да са цветни паната или черно-бели„, разказват и припомнят хора от селото.

За привържениците на идеята за цветните пана ще споделим, че с екипа на „Ди Медия“ опитахме да разиграем варианта и да го представим на общността. Оказа се невъзможно да бъде оцветен лика на Отец Матей Светопреображенски по начин, по който да се уеднакви с цветните фотографии на Апостола. Важно е, да помним делото им! От депутат до непознат – всеки мъничко от себе си ако дари и проекта е готов, преди онези с публичните средства дори. Благодаря на Станислав Стоянов, Георги Врабчев, Петър Бонев, Борислав Енчев, Костадин Генчев, Радко Венчиславов, Георги Ралевски и непознатите момчета!“, написаха във Фейсбук страничката си от кметството в Ново село и лично кметът Христо Христов.

Кремена Крумова – Попова