Политика

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е фаворит на търновските социалисти за водач на листата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-много номинации за водач на кандидатдепутатската листа във Великотърновския избирателен район. Това съобщи областният координатор на партията Петко Тюфекчиев. Кой е фаворитът на местните социалисти – ще стане ясно до 1 февруари след провеждането на конференциите в 10-те общини, уточни Тюфекчиев. Листите ще се подреждат до 7 февруари, след това ще бъдат одобрявани от Националния съвет.

В момента правителство в сянка разработва предизборната платформа на БСП по сектори за предстоящия на 4 април вот, каза народният представител Явор Божанков. По негови думи документът се съставя въз основа на стратегическата „Визия за България“, която беше написана преди четири години.   В комисиите, които пишат конкретни правила за развитие на всички сфери, влизат не само настоящи депутати, но и кметове, общински съветници, експерти, поясни Божанков. Платформата също ще е готова до 1 февруари и ще бъде изпратена до всички организации по места. „Най-голямата ни  кауза не  е смяната на една политическа сила с друга на власт, а смяна на модела, по който се управлява България – възстановяване на върховенството на закона и на ролята на парламента. Ролята на парламента се загуби. Изпълнителната власт иззе функциите на законодателната и започна тя да контролира Народното събрание, а не то нея. Това е голямата задача не само пред БСП. Това трябва да е голямата задача пред всички политически партии“, коментира депутатът.

„Имаме нагласа за издигане на силни листи и силна кампания, ясни послания и ясно зададени проблеми пред обществото. Имаме амбицията и целта да бъдем отново първа политическа сила във Великотърновския избирателен район“, заяви народният представител Валентин Ламбев.

929 въпроса и 45 питания са внесли на парламентарен контрол депутатите от „БСП за България“ в мандата на 44-ото Народно събрание. Поставените въпроси са били свързани с инфраструктурни проблеми, с теми като липсата на лекарства, лечение, питейна вода, чистота на атмосферния въздух, ремонт на пътни участъци и други.