Култура

Лепирите и вампирите разбуди Радослав Гизгинджиев

Две книги, вдъхновени от вампирите в българския фолклор, представя авторът им Радослав Гизгинджиев. Събитието е в НЧ „Надежда  1869“ на 12 юни от 18,00 часа. Входът е свободен.  Романът „Лепири:Между сянката и Светлината“ и документалното изследване „Вампирът: По следата на Сянката“ са последните проекти на популярния български автор.

Тази тема е изключително интересна за мен. Вампирът е единственият демон, който произлиза от човека. Той е  свидетелство за вярванията на старите българи. За тях живота продължава и след смъртта. Повечето ни погребални практики са против вампирясване. Целта на запазилите се до днес ритуали е  да помогнат на душата да продължи към отвъдното. Напоследък се откриват вампирски гробища. Няма черепи с удължени зъби, но се виждат практиките на дедите ни. Някой от тях са свързани с отделяне на части от тялото на починалия. Могат да се намерят гробове със забити дървени колове в телата. Проучването ми отне 2-3 години. Завърших ВТУ „Св. св Кирил и Методий“ с темата за вампирите. Това разпали любопитството ми. Не съм етнолог, но изцяло се опирам на документални изследвания на специалисти. В книгата  „Вампирът: По следата на Сянката“ поставям акцент върху образа, описан в народните песни. В Търновско наричат вампирите лепири. Реших така да кръстя последния ми роман „Лепири:Между сянката и Светлината“. В него представям образа на вампира, както никой не е го правил до сега. Скрит в нашата сянка… В художествената интерпретация се поставят въпросите „Кой всъщност е вампира и защо сме имали нужда от такъв образ в нашето народно творчество и вярвания? Видях във вампира концепцията за безсмъртната любов. Тази към загубените ни близки, към нас самите. Любовта, която има силата да победи дори и смъртта. „, сподели Радослав Гизгинджиев за Общинско радио.

Радослав Гизгинджиев е един от най-популярните български писатели.  Завършва кинорежисура,  а по-късно и българска филология във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Първият му роман „Рай“ излиза през 2012г и предизвиква противоречиви отзиви. До днес има издадени 11 книги. Автор е и на пет пиеси.

Диана Колева