Култура

Лентата „Дрехи“ „облича“ с послания

Филмът „Дрехи” на режисьора Веселин Бойдев ще гостува на великотърновци. Той ще бъде излъчен на 24 октомври от 19.00 часа в културното пространство „ТАМ”, съобщиха от „Кинематограф”, екип от млади хора, които разспрастраняват късометражно кино от цял свят.

Лентата получи куп награди след появяването си – големия приз на конкурса „Джеймисън“ през 2017 година и взе наградата на Българската филмова академия за най-добър късометражен филм. Миналата година спечели и „София Филм Фест“. „Наградите са признание за целия екип”, споделя режисьорът Веселин Бойдев.

Късометражният филм „Дрехи” проследява взаимоотношенията между двама братя, които наскоро са загубили баща си. Нещастието ги сплотява наново и братята правят първи опити да преодолеят отчуждението, натрупано през годините, докато събират и изнасят дрехите на покойника от родния си дом.

„Това е една лична история. Когато татко почина, разбрах колко много съм искал да му кажа, добри, не толкова добри случки, преживявания, мисли, но не съм обръщал внимание и съм отлагал тези споделения. Някой спомена, че до 40-ия ден трябва да се изнесат дрехите на покойника от дома, за да се освободи духът му. Дарихме ги. Тогава се зароди идеята да направя филм по този сюжет. Но е факт, че се сближихме с брат ми след това. Както и във филма – смъртта сближава двамата братя.

Забравяме да обръщаме внимание на най-близките си, отдалечаваме се един от друг, отчуждаваме се. Това разглеждам във филма. Всеки е хванал пътя си, посоката на живота си и забравя да обръща внимание на малките детайли. Като послание – да споделяме живота си един с друг, да не отлагаме, защото в следващ момент може да е късно вече, времето ни е кратко на тази земя, и не го осъзнаваме. Материалното са дрехите, това от което е важно за живите, починалите нямат нужда от тях вече. Споменът обаче продължава да живее в нас. Дрехите не носят спомена, според мен. Има снимки, други неща, които ни карат да си спомни за близките. Това е важното –  мислите да са с нас за близкия, не дрехите”, обяснява идеята за филма и посланието на 23-минутната лента режисьорът Бойдев.

А дребните акценти в него – кадри с майка с количката и бебе, деца в училище, първите любовни трепети на младежи, са само малка препратка към аналогията в живота. Раждаме се, учим се, влюбваме се, растем, стареем и един ден си отиваме от този свят. А след нас остават само дрехите и спомените у близък човек.

Общинско радио е медиен партньор на събитията на „Кинематограф“. 

Кремена Крумова – Попова