Поминък

Лек скок при продажбите на пчелни продукти покрай пандемията

Покрай пандемията редица българи се презапасиха от аптечната мрежа с витамини и хранителни добавки, с цел да засилят имунната си система. Могат ли натуралните продукти, а именно пчелните, да окажат благотворно влияния върху организма ни и засили ли се търсенето им в магазинната мрежа? Потърсихме отговор от специалист.

Директните продажби на дребно на пчелни продукти са се увеличили в последните няколко месеца. Ръстът е минимален, но се отчита, посочва Тодор Найденов, председател на Пчеларски съвет Велико Търново. „Но не толкова много са продажбите, че продукцията ще бъде продадена. До пролетта ще има достатъчно на вътрешния пазар стока и то на сегашните цени”, пояснява още той.

Купуват се основно мед, пчелен прашец и прополис. Любопитен факт е, че все повече млади хора пазаруват пчелни продукти, защото са се убедили, че натуралните са по-добри от химическите лекарства.

Откъм пчеларска година 2020-та бе най-лошата. Пчелните семейства се развиха бързо през пролетта и докато през май трябваше да събират стоков мед от акацията, времето стана студено. Пашата при липата бе само два-три дни при хубаво време и така пчелите останаха без събрана стокова продукция.

„После започна сушата. Нямаше цветен прашец. Малко пило, есента започна в пчелните кошери с малък запас”, обяснява пчеларят.

Пчеларите у нас намаляват, отчитат от бранша. Не само заради ниските добиви от лошите климатични условия, а и заради изкупни цени. Отравянията на пчелите от пестициди също се отразиха неблагоприятно на сектора. Така средните по големина пчелни семейства в последните три години са намалели с 20%.

Медопроизводителите започнаха да прекратяват дейността си и след изпълнен ангажимент по програми. Пандемията от коронавируса също се отрази на пчеларите. Заради КПП-та в областните градове през март и април, достъпът до пчелините по селата на собственици и техни помощници бе затруднен, допълни още дългогодишният пчелар.

Кремена Крумова – Попова