Денят Култура

Легендарното рокенрол трио от Андалусия GUADALUPE PLATA идва за първи път във Велико Търново

Легендарното рокенрол трио от Андалусия GUADALUPE PLATA идва за първи път във Велико Търново, като проявата е днес от 21 ч. в клуб ТАМ.

За фенове на Иън Свенониъс Escape-Ism, Рита Брага, The Black Needles, Музиката на GUADALUPE PLATA носи земетръсната енергия на срещата на две световни традиции (локалната и глобалната), въпреки че и фламенко-влиянията, и разюзданата автентична дяволска музика са по-скоро ориентири, отколкото жанрови кутийки за лесно и удобно вместване на нещо, което при всички положения е по-добре да се види и чуе на живо.

GUADALUPE PLATA са автори на десетки сингли и 6 самостоятелни пълнометражни албума и на един съвместен с гаражната легенда от Ню Джърси от 80-те (някогашен барабанист на The Raunch Club и настоящ рокендрол-публицист) Майк Едисън („The Devil Can’t Do You No Harm“ от 2021). Последният албум на групата излезе в месеца след гостуването им у нас миналата година и можете да го чуете тук:

https://guadalupeplatamusic.bandcamp.com/…/guadalupe-plata…

Членовете-основатели на Guadalupe Plata Карлос Хименa (барабани) и Педро де Диос (китари) са виртуози на своите инструменти, сравними като гръмотевичен тандем в съвременни рокендрол с този на братята Райт (NoMeansNo). Педро е автор на илюстрациите към албумите и плакатите за концерти на Guadalupe Plata и освен че създава разпознаваема паралелна комиксова реалност, равностойна на музиката им, e печелил и конкурс за най-грозна обложка (за албума на групата от 2017г.).

Третият (полуофициален засега) член и на това турне е Луис Пантерата, с когото ги гледахме миналата година в София и който добавя точно колкото трябва към общото – щипка вокално-перкусионна лудост (ей така, сякаш между другото) – скромно, сдържано и уж минималистично, но напълно досатъчно, за да събуди духа от лампата (в случая – стъклената бутилка) от зимен сън.

Иначе в музиката на Guadalupe Plata могат да се открият всякакви любими паралели и влияния – от Джон Лий Хукър и Хаунд Дог Тейлър до Марк Рибо и Рай Кудър, от Скип Джеймс до Кептън Бийфхарт и от спагети уестърните до The Gun Club.

Guadalupe Plata са от Убеда, града от който е и писателят Антонио Муньос Молина.