Денят

„Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ отпразнува своя първи рожден ден

На официално тържество в старата столица членовете на „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ отпразнуваха своята първа година от създаването си. Клетва за приемане в организацията  положиха  25 млади „лъвчета“ от Лео клуб „Велико Търново Янтар“  и трима новоприети „лъва“. Така децата официално  влизат в голямото семейство на  ЛЕО Дистрикт България. На събитието  Настоящият президент на Янтар Галина Генчева предаде поста си  на новия  председател Розалина Панова, като и пожела да бъде здрава, щастлива и през следващата година клубът да бъде на още по-високо ниво. На събитието бе организиран и търг с  картини, рисувани от второкласници от ОУ „Св. Патриарх Евтирмий“ в старопрестолния град. Средствата, събрани от продажбата им, ще бъдат дарени  за деца с онкологични заболявания.

За изминалата календарна година членовете на клуба  успяха да реализират много благотворителни каузи, насочени основно към незрящите хора от региона. Те отделиха средства за подпомагане и на хора в неравностойно положение, като им закупиха хранителни продукти,  съвместно с ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „ Вела Благоева“. Наскоро подпомогнаха и украински бежанци с продукти от първа необходимост. Младите представители на клуба пък засадиха дръвчета в двора на ДГ “Шарения замък“ в кв. „Зона Б“ и дариха дрехи, продукти и училищни пособия на две деца от семейство в неравностойно положение.

Към момента във великотърновската организация членуват 30 души и 25  в младежкия „Лео клуб Велико Търново Янтар“.

„Лайънс Клуб Интернешънъл“ е най-голямата клубна структура в света за общественополезна дейност, с около 1,3 милиона членове в приблизително 45 000 клуба в повече от 200 страни и географски райони по света. От 1917 г. те работят в помощ на слепи и хора с увредено зрение, за реализацията на общественополезни проекти и програми за развитието на младите хора.

Първият президент на клуб Янтар в старопрестолния град Галина Георгиева сподели, че  „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ ще продължи да оказва помощ  на онкоболни деца, да работи за опазване на околната среда, стимулиране на младежите да развиват творческите си дарби и да подпомага  просперитета на великотърновската общност.

Официалното събитие уважи Анелия Кънева, паст дистрикт управител на  Дистрикт 130 в асоциацията на Лайънс клубовете в България. Тя се обърна към новите „лъвчета“ с думите :  „Това е четвъртият Лео клуб, създаден в България през тази година. Вярвам, че с общи усилия ще дадем добър старт на младежите и те ще получат много възможности да станат лидери, да се срещат с нови хора по целия свят и да градят нови приятелства. Желая успех на тях и благодаря на родителите им“.

Пламена Димова