Образование

Младежи участваха в международен семинар в Арецо по проект „Живи спомени“ на Европейския информационен център

Италианският град Арецо бе домакин на международен младежки обучителен семинар по проект Active Memories (АCTMEM), осъществен благодарение на активната съвместна работа на ARCI VALDARNO и Storie di Mondi Possibili (Италия), Европейски информационен център – Велико Търново (България), ARCSS (Португалия) и Sozial Label (Германия).

Българският екип бе съставен от студенти от няколко факултета на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (Симона Йорданова, Венцислав Иванов, Николай Симеонов, Добромир Костадинов и Валентина Павлова) и гимназисти от различни училища и населени места: Стела Михайлова и Ина Матеева (ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“), Димитринка Георгиева (ХГ „Св. св. Кирил и Методий“), Наско Фотев и Станислава Василева (ЧПГЧО „Челопеч“).

Младежката среща имаше за цел „да съживи“ спомените на участниците и да ги стимулира да споделят лични истории с помощта на иновативни методи за автобиографично разказване, върху които бяха организирани няколко творчески работилници в Арецо.

Дигитален хартиен театър, креативно писане, създаване на колажи, монтаж на кратки видеа, конструиране на колективна идентичност, „театър на статуите“ – това са само част от усвоените техники, чиято методология участниците ще могат да приложат при организацията на предстоящите семинари на национално ниво.

През тази емоционална и изпълнена с преживявания седмица младите лидери имаха възможност да се потопят в магнетичната култура на Италия и в традициите ѝ за съхраняване на автобиографични наративи и ролята им на стимул за повишаване на гражданската активност“, разказа доц. д-р Виолета Стойчева от ВТУ Св.св. Кирил и Методий“. Тя сподели още, че сред акцентите на пътуването заслужава да бъдат отбелязани работилниците по актьорско майсторство в Бучине, организирани върху перспективата на паметта и кодиращи изграждането на по-силна и ефективна среда за гражданско участие, споделеност и приемственост.

Вълнуващо бе преживяването в „Архива на дневниците“, разположен в малкото тосканско градче Пиеве Санто Стефано. Младежите се убедиха в невероятния прогрес на технологиите при разказването на автобиографични истории, постигнато от екипа на архива. Вдъхновени от многообразието, различните гледни точки и интензивното споделяне на добри практики, всички пазители на „живите спомени” са готови да мултиплицират наученото и да го предават на родна земя.

Създадената в Арецо активна младежка общност е основание за оптимизъм относно постигането на заложените цели, а именно: осъществяване на продуктивен междупоколенчески диалог при справянето с травматични събития, подплатен с творчески, модерни иновативни методи“, коментира още доц. д-р Виолета Стойчева.