Култура

Къща-музей „Петко Р. Славейков“ приема безплатно посетители на 17 ноември

Къщата-музей на  Петко Рачев Славейков ще приема безплатно посетители утре по повод 191 години от рождението на бележития българин. Документалната експозиция може да бъде разгледана от 10,00 до 13,00 часа.

Петко Рачев Славейков е роден във Велико Търново на 17 ноември 1827 г. През 1843 г. започва учителска му дейност. Той е един от най-активните ръководители на борбата за независима българска църква. Участник в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. През 1879 г. е депутат в Учредителното събрание, деен участник в изработването на Търновската конституция. Умира през 1895 г. Петко Р. Славейков е бележит поет и писател, един от създателите на новобългарския книжовен език, талантлив журналист, издател на българския възрожденски периодичен печат и общественик.

Родната къща на възрожденския поет и общественик е реставрирана през 1971 г. и е музей с документална експозиция, посветена на живота и делото на Славейков. Пред нея е поставен паметник, изработен от скулптора Благой Илиев.