Община Общински съвет

Къщата на художника Иван Христов ще се ремонтира след осигуряване на финансиране

Къщата на художника Иван Христов на ул.  Гурко 17 ще се възстановява след актуализация на проекта за ремонт и на количествено-стойностната сметка, и след осигуряване на финансиране. Това каза кметът Даниел Панов в отговор на въпрос на  общинския съветник от „Демократична България” Калоян Янков – Защо Общината не се грижи и не поддържа завещаната от художника къща и кога  ще й бъде извършен ремонт. Питането беше поставено на днешната сесия на местния парламент.

Панов обясни, че Общината е собственик на сградата паметник на културата с акт за публична собственост от 1998 г.  Тя е с обща площ от 240 кв.м, от които 134 са застроени. Има масивна конструкция, на два етажа, като на първия е разположена картинна галерия, а на втория – ателие. „В периода 1999/2000 г. са извършени ремонтно-възстановителни работи по проект „Красива България”, с които е обновена функцията на галерията и е изпълнена волята на дарителя художника Иван Христов,  като в галерията са подредени 30 негови живописни творби”,  припомни кметът.

През годините състоянието на  имота постепенно се влошава – повърхностните води от покрива на ателието са отведени с водосточни тръби южно от покрива на залата. На съседните сгради от север отвеждането е решено с водосточни тръби до терена, принадлежащ на ателието, а тези от изток – с водосточни с дренаж без включване в канализацията, обясни още Даниел Панов.  По негови думи проблемът с отводняването не е намерил решение още с изграждането на сградите в периода 1981-1992 г., което е довело до частични разрушения на фасадната мазилка на общинския имот, както и до вътрешни течове. Състоянието на покрива е допълнително утежнено от възникнал в съседство пожар.

През 2010 г. в резултат на утежнените условия картините на Иван Христов са подредени и съхранени в Изложбени зали и картинната галерия  в къщата преустановява своята дейност. Имотът  е включван неколкократно в Инвестиционната програма на Общината, но нови ремонтно-възстановителни работи не са извършвани поради липса на финансови средства.

„Със свое решение от  2017 г. Великотърновският общински съвет дава съгласие за отдаване под наем на имота  за срок от 5 години с условие запазване на предназначението му за картинна галерия и ателиета за творческа дейност. Организираните тръжни процедури не са проведени поради липса на кандидат, въпреки че имаше подадени заявления”, допълни Даниел Панов.