Образование

Курсанти от НВУ се включиха в Софийски фестивал на науката

Курсанти от факултет „Общовойскови“ представят НВУ „Васил Левски“ в Софийски фестивал на науката 2019 с изобретателски щанд и детски армейски кът, информираха от висшето учебно заведение.

Форумът бе открит днес в София тех парк и ще продължи до неделя. Курсантите представят собствени разработки на електронни устройства, сред които прототип на полезен товар на куб-сателит с космическа симулация на полета на спътника в реално време и часовник, който показва времето без стрелки и цифри, а в различни цветове чрез светлодиоди. Сред разработките са още метеорологична станция и устройство за детекция на замърсявания във въздуха.


Друг атрактивен момент е детският кът за бъдещи курсанти, където децата рисуват на военна тематика, научават повече за армейския живот, пеят патриотични песни, снимат се за социалните мрежи с маскировъчни шапки и каски, сглобяват 3D пъзели на военни машини, изработват трикольори и правят електронни медальони за подаръци. Курсантите обучават и няколко „отряда“ малчугани как се марширува, как се отдава чест, препитват ги за стихотворението „Аз съм българче“ и сгъват хартиени войнишки шапки. На щанда на НВУ „В. Левски“ се водят и „бойни действия“, тъй като ученици подреждат пластмасови войници за битка, а курсантите споделят за наученото в часовете по тактика.