Култура

Културните събития на Царевец през погледа на фотографите Алеко Чалъков и Марина Чамуркова

Фотографска изложба „Сцената в кадър – два века, две поколения” ще бъде подредена в пространството около Художествената галерия „Борис Денев” другата седмица. В рамките на три дни – от 21 до 23 август, великотърновци и гости ще видят как е изглеждала крепостта Царевец като домакин на две културни събития, случвали се в старата столица. Едното от тях е „Поглед към вековете”, провеждал се до 80-те години на XX век. Второто – фестивалът „Сцена на вековете” през тази година. Автори на снимките в експозицията са известният великотърновски фотограф Алеко Чалъков (1922-2003 г.), който е бил щатен фотограф на търновския театър между 1958 и 1982 г. и неговата внучка Марина Чамуркова.

Идеята за любопитната изложба идва случайно, сподели в интервю за Общинското радио Марина Чамуркова. „Всичко дойде от идеята, че трето поколение фотографи правят това, което е правил дядо ми. Това е нещо, което рядко се случва”, коментира тя. От Държавния архив, където се съхранява фондът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” през годините, Чамуркова открива два файла. Това са снимки, правени от нейния дядо, на постановката „Балдуин Фландърски”. Тогава спектакълът се е играл пред Балдуиновата кула на Царевец. Два кадъра именно от тази постановка ще бъдат включени в експозицията. Останалите снимки Марина Чамуркова все още подбира, а спектаклите, между които се двоуми, са „Под игото”, „Каин и магьосникът” и „Процесът против богомилите”. По два кадъра от две от тези постановки ще бъдат подбрани за експозицията. Общо шест са снимките от Алеко Чалъков, които ще намерят място в изложбата.

14 фотоса от тазгодишния Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” ще украсяват пространството около „Асеневци” идната седмица. Това са кадри от спектаклите, провели се до 20 август на крепостта „Царевец”. Техен автор е Марина Чамуркова, която отразява фестивала тази година. Фотографката ще подреди всички снимки на стълби, направени като стативи, пред входа на галерията „Борис Денев”. „Снимките ще бъдат разпечатани на канава и каширани, няма да има стъкла и хартия”, информира Чамуркова. След изложбата, изображенията ще бъдат подарени на оперните театри, чието дело са спектаклите.

Фотографията – такава, каквато е била през 60-те  и 70-те години на миналия век, и тази днес, ще видят посетителите на любопитното събитие. „В миналото всичко е било много по-сложно от това, което се прави в днешно време. Технологиите и техниките се развиват много по-бързо днес. Тогава снимките са отнемали страшно много време, не е било възможно да се направят по време на самата постановка. Обикновено това са били режисирани кадри или по време на генерална репетиция, когато е нямало публика. В днешно време не е така – много по-лесно е”, с усмивка добавя фотографката.

Стилът на Марина Чамуркова също се променя през годините. Като човек, израснал в среда, в която фотографията е всекидневие, допълва, че това изкуство постепенно и естествено се превръща в част от живота й. Споделя, че обича да снима хора, а постановъчната фотография не е нейната фотография. На 26 октомври предстои следваща нейна самостоятелна изложба, която в рамките на една седмица ще бъде подредена в залите „Рафаел Михайлов”. Тя ще бъде с портрети, като за всеки един от тях ще има специална рамка, която да му подхожда.

Изложбата „Сцената в кадър” е част от седмицата на фотографията по проект „Арт лято”, финансиран от Община Велико Търново.

Целия разговор с Марина Чамуркова чуйте в прикачените звукови файлове.