Здравеопазване

Кулинарна ученическа олимпиада организират от Задруга за чиста храна

Кулинарна ученическа олимпиада ще организират през април от Задруга за чиста храна. Тя ще се проведе в Русе и София, а през есента на национално ниво, информира днес Филип Хайвазиан, неин председателят.

Водени са вече разговори с Министерството на образованието и науката. Състезанието ще започне с Празник на храната в училищата в края на март. На тях участниците ще представят свои здравословни продукти на съучениците си. Те ще ги дегустират, а на символична цена могат да ги закупят. Със събраните средства ще се подпомогне благотворителна кауза в съответното училище. Регионалният кръг ще се проведе само за шестима участника. В някои от търговските вериги те ще готвят.

„Идеята е, за децата да стане ясно, че храната и здравето са пряко свързани. От някои училища поискаха от нашите продукти като образец,  с идеята те да са като подкрепяща закуска за подрастващите. Това са крекер с лимец и типово брашно, бисквитка с брашно от лимец, поръсена с ядки и пастичка с тесто от лимецово пандишпаново тесто. Това са продукти с малък срок на годност, без консерванти”, поясни още Хайвазиан.

Членове на Задругата вече могат да участват и в Световен електронен каталог. Техните продукти ще могат да достигнат до търговци на едро в 190 страни от цял свят.

Добра новина е и, че търговската марка – Задруга за чиста храна вече е одобрена в Патентно ведомство. Скоро се очаква удостоверението за това.

В село близо до Боженци, билкарят Емил Елмазов ще прави тази година Дворец за чиста храна, похвалиха се още от Задругата. Ще има обособени зали. Ще го посещават и деца. На малка площ, ще бъде посаден лимец и ще се проследява неговото израстване от зрънцето до узрелия клас и получаването на брашно от него.

Членовете на Задруга за чиста храна проведоха днес своето първо заседание за 2019 година. Отчетоха какво са успели да постигнат през 2018 г. и начертаха бъдещите идеи през 2019 г. Пожелаха си новата година да бъде още по-успешна.

Кремена Крумова – Попова