Любопитно Поминък

Кукери от Разлог, 101 Каба гайди и каракачани от Карлово откриха Събора на овцевъдите

Кукери от Разлог, 101 Каба гайди и каракачани от Карлово откриха IX-ото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Той се провежда от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир край с. Арбанаси.

Официални лица на събитието бяха зам.-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков, областният управител на Велико Търново Георги Гугучков, кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Лясковец Ивелина  Гецова и на Горна Оряховица Добромир Добрев, зам.-ректорът на Тракийския университет проф. Румен Бинев и Георги Йорданов, изпълнителен директор на  Изпълнителната агенция по селекция  и репродукция в животновъдството. Водосвет за успеха на събота отслужи отец Антоний.

А 7-годишната Доротея Пенева изпълни песента „Когато бях овчарче“.

Над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, етно атракции за цялото семейство, възстановки на поминъка, традициите и българска битовата култура и много фолклор, качествени фермерски млечни продукти и регионални ястия предлага Националния събор на овцевъдите. За първи път има специален щанд за консултации на фермери от експерти от Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие”, както и състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.