Образование

Кръстиха учебна зала във ВТУ на името на проф. Георги Бижков

Кръстиха учебна зала в Педагогическия факултет на името на проф. Георги Бижков. Официално кабинетът бе открит от ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонжолов в присъствието на преподаватели и студенти. На церемонията присъства и синът на проф. Бижков – проф. Адриан Георгиев, ръководител на катедра „Музика” във Факултета по науки за образованието и изкуствата в СУ „Св. Климент Охридски”. Стаята е обзаведена с нови компютри и мебели и учебна литература, дарена от сина на проф. Георги Бижков. Повод за инициативата е 25-ата годишнина от откриването на специалност „Социална педагогика” и 35 години Педагогически факултет.

„Това е третият кабинет, който откриваме в рамките на по-малко от два месеца. Вчера открихме компютърен кабинет във Враца. Разбира се, че няма да е последен, нито пореден. Надявам се да направим не по един, а по няколко кабинета в деветте факултета, но всичко е свързано със средства, с които, за съжаление – не разполагаме… Когато откриваме кабинет с името на наш преподавател, винаги казвам, че по този начин  вграждаме тези, които са оставили следа. Трябва да помним хората, които са направили добро на Великотърновския университет”, подчерта ректорът.

„Баща ми беше изключително много привързан към търновския университет. Това е неговият университет и това се доказва от първата зала у нас, именувана на него. За жалост неговият факултет в Софийския университет все още не е намерил време да направи този жест, който смятам за изключително правилен”, каза в емоционално обръщение проф. Адриан Георгиев.

„Професор Бижков е част от историята на Педагогическия факултет. Още в 90-те години на XX век той започна да работи при нас първо на хонорар, след това като съвместител, а по-късно и на щат. Той е известен преподавател, учен и изследовател в областта на социалната педагогика, текстологията, методологията на педагогическите изследвания, сравнителното образование, и сравнителната педагогика. Той е организатор и на първите диагностични изследвания в нашата страна. Огромен е броят на неговите публикации и ние с много любов си спомняме за неговото педагогическо наследство, за изключително интересните му и оригинални лекции пред нашите студенти. Той помогна за създаването на специалност „Социална педагогика” в Педагогическия факултет на Великотърновския университет. Професор Бижков беше и остава в съзнанието ни като УЧИТЕЛЯТ, който твори, предава, завещава. Той разпали огъня, ние разпръскваме искриците му”, разказа деканът на факултета проф. Венка Кутева.

Кръгла маса, посветена на живота и дейността на проф. Георги Бижков, се проведе след откриването на залата. Модератор на събитието бе гл.ас. Мариела Тодорова. Основните моменти, белязали личностното и кариерното развитие на педагога, представи гл. ас. Силвия Тодорова,  а презентация на изследователските търсения на учения направи гл. ас. Дияна Димитрова.