Култура

Кристо и проф. Станислав Памукчиев, татуси и графити си подават ръка в кураторския проект на доц. Красимир Русев

Кураторски проект „По другата повърхност” представя в залите „Рафаел Михайлов” преподавателят във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” доц. Красимир Русев. Любопитната експозиция бе открита снощи в арт пространството в центъра на Велико Търново. Проектът следва тенденциите на големите форуми за съвременно изкуство в Европа и света, които смело могат да поставят един до друг художници от различни поколения и течения в изкуството.

Изложбата „По другата повърхност” е разположена в четири зали. Първата въвежда зрителя в света на ландшафта, разгледан в изключително концептуален контекст, обясни в интервю за Общинското радио Русев.

 

Подредените работи събират на едно място творци от 50-те и 60-те години на миналия век, съпоставени с автори от младото поколение. Сред експонатите е снимка, правена от доц. Русев, на каньон в Колорадо. Проектът е на големия Кристо, който, оказва се, в бил състудент на доц. Русев. Дори кураторът е организирал негова изложба преди шест години. „Безспорно, проектите на Кристо са част от концепцията за пейзажа. Той е едно от най-интересните явления на изкуството на 20.век”, коментира Русев.

 

Следващата зала е посветена на изкуството на татуса. Включени са проекти на различни великотърновски татуисти.

Изкуството на графита е център в следващата зала, приютила изложбата „По повърхността”. В нея го няма конвенционалният графит, който виждаме по улиците, а само проекти върху хартия на различни автори от 90-те години. Стена срещу стена събират различни течения на изкуството, и показват на публиката как се развиват графитите от преди няколко десетилетия до ден-днешен.

Графитът върху хартия, но с отчупени парчета от стена, е сред любопитните творби, намерили своето място в изложбата. Автор на проекта е доц. Русев.

Докторантът във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Деян Боев се представя с проект за реализация на калиграфски надпис във вътрешно пространство на жилищен блок, който се намира в Габрово.

„Когато споделих с доц. Русев, той ме покани в проекта. Не съм очаквал една такава близка до занаята работа да бъде част от проект, в който са включени имена като Кристо и проф. Памукчиев. За мен и за моя колега  Симеон Желев, които сме докторанти във ВТУ е истинска чест”, заяви за Общинското радио Деян.

Инсталацията от пластични тела, които висят от тавана на залите „Рафаел Михайлов”, е също част от експозицията. Неин автор е големият проф. Станислав Памукчиев, а проектът е част от експозиция, показвана в музея на Юго Вутен в Белгия. „Чест е за изложбата „По повърхността” този проект да участва в нея. Поканих първи в проекта проф. Памукчиев”, коментира доц. Русев.

Останалите имена, оставили своя отпечатък в рамките на експозицията, са Александър Жендов, Александър Спасов, Владимир Иванов, Георги Райчев, Генчо Накев, Иво Бистрички, Илиян Лалев, Константин Райчев, Павел Калоянов, Петер Цанев, Радоил Серафимов. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново и Художествената галерия „Борис Денев”.

Какво още каза кураторът доц. Красимир Русев – в предаването „Арт кафе“ в 15:30 часа днес.