Денят Образование

Криза на доверието в българските медии отчита представително изследване

Криза на доверието в българските медии отчита представителното изследване на обществените нагласи към медиите и журналистиката у нас.

В изследването са анкетирани 1002 респонденти на възраст над 18 години. „75 % от тях смятат, че се отразяват предимно скандали и сензации. Над 70 %  посочват, че медиите подклаждат страховете у хората с акцент върху негативни събития. Близо 60% от  респондентите считат, че медиите информират хората добре в качеството им на потребители. С най-високо доверие се ползва Националната телевизия, която е предпочитана от 26%. 24.5 % залагат на частните телевизии. Над 12% избират новинарски интернет портали, 9% – социалните мрежи. Над 86% от анкетираните се информират от телевизия, 58% търсят информация от приятели и познати. Близо 47% предпочитат социалните мрежи. Най- силен е интересът  към новини и аналитични коментари от социалната сфера, както и към местни и регионални новини.“, обясни  социологът Живко Георгиев, ръководител на екипа, извършил проучването.

В хода на проучването става ясно, че 24% от анкетираните спадат към категорията на активно търсещи информация. Те проучват темите задълбочено, като разчитат на множество източници, а не само на медиите. Същата категория проявява интерес към най-широк спектър информация- от местни, политически, икономически и социални новини до международни теми. Повече от половината от анкетираните следят повече от един медиен източник на информация.

Засегната е  темата за фалшивите новини, като 18 % ги срещат почти ежедневно.

Анкетираните са формирали и профил с характеристиките на перфектния журналист. „82 % са предпочели неутрален, балансиран, обективен. 53% са заложили на критичен към силните на деня, а 49% са избрали задълбочен анализатор“, поясни Живко Георгиев.

Изследването е част от проекта „Медийна система и журналистическата култура в България“ на Великотърновския университет. Проектът продължава вече 3 години и се финансира от Фонд „Научни изследвания“. След приключването му всички събрани материали ще бъдат публикувани в сборник.