Любопитно

Крепостта Царевец оживява и в пъзел

Претворяват го в 1000 елемента 28-годишните Йордан и Надежда от проекта „Роден пъзел“. Той е от горнооряховското село Първомайци, а тя от Габрово. Заедно живеят във Варна. Занимават се с програмиране. Идеята за „Роден пъзел“ дошла, след като натрупали достатъчно опит и изживявания от пътуванията си из страната.

Обичаме да пътуваме. Видяхме колко е красива България. Затова решихме да пренесем нашата положителна енергия в домовете на хората, защото пъзелите ни са като картини и да ги провокираме да пътуват също като нас“, обясняват с усмивка младежите.

Дотук са създали четири пъзела – изглед от Трявна, хълма Шипка, Белоградчишките скали и Царевец. Кадърът на великотърновската крепост е на самия Йордан. Другите са на негови приятели, професионални фотографи. Най-голямото предизвикателство за всеки техен последовател е да подредят небето над историческия хълм, състоящ се от значителен на брой почти еднакви елементи. Всички пъзели с ориентировъчни размери 50/70 см.

Описват Царевец с възможно най-красивите думи: Синоним на величие и слава! Това уникално място ни среща с миналото на България и историята на нейните велики царе. Крепостта Царевец е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185 – 1393), когато Търново е негова столица На кадъра се подава родният флаг, който се извисява над реконструирания дворцов комплекс, откъдето са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман. Патриаршията е най-емблематичното място на Царевец. Там от върха на хълма е бил ръководен духовният живот на държавата. Патриаршеският комплекс е бил отделна крепост, пазена от кула и защитна стена, а централното място в него е църквата „Св. Възнесение Господне. Крепостни стени опасват цялата крепост, първата порта и днес е главният вход към хълма, а една от пътеките покрай крепостната стена води до Балдуиновата кула или т. нар. югоизточната бойна кула. Легендата разказва, че през 1205 г. след поражението от цар Калоян при Адрианопол, латинския император Балдуин Фландърски бил пленен и намерил смъртта си в кулата Фигурата на лъвът е символ на власт и сила. Посветен на Независимостта, паметникът на лъва е издигнат десет години след обявяването й. В наши дни лъвът е първият, който посреща всеки гост на Царевец.

Роден Пъзел е първата колекция от пъзели на български забележителности, чрез която всеки има възможност парченце по парченце да нареди поредица от прекрасни български забележителни места, да опознава Рoдината, да вдъхновява хората около себе си и да се запознава от близо с нови български места.

Кремена Крумова – Попова