Култура

Красотата на страната ни през погледа на трима руснаци в изложбата „На България с любов”

Любовта към България, китните родни селца и прекрасните баби, останали в тях. Запазването на традициите и връщането към корените. Християнската вяра. Красотата на чудната ни родина, през погледа на трима чужденци, които милеят за нея и с всеки изминал ден се изумяват колко специално място е тя. Това не са просто думи, а послания, които носи изложбата „За България с любов”, която откриват от 17:30 часа днес Олга и Владимир Рибакови и Татяна Пачгина – руснаци, избрали България за свой дом.

Олга и Владимир живеят от пет години в с. Мусина, а Татяна от няколко години е отседнала в квартал „Варуша” във Велико Търново. Причината да останат в България и за тримата е една. По различно време, но на едно и също място, те осъзнават, че великотърновският край е мястото, което искат да изберат за свой втори дом. Изправяйки се срещу крепостта Царевец, остават приковани и без думи, обясни в интервю за Общинското радио Татяна Пачгина. Точно срещу църквата „Св. Николай” във Велико Търново се намира нейната къща. Остава изумена от набожността на хората и факта, че толкова много от тях посещават храма. Цялата атмосфера, която излъчва обителта, я вдъхновява да нарисува икона на Св. Никола, която посреща посетителите на експозицията. До нея е подредена друга нейна картина – портрет на една усмихната баба, която със своите отрудени ръце и чистота в погледа носи категоричното чувство на гостоприемство. Това е възрастната баба Данка от селото, която една Коледа кани авторите на гости в дома си и ги нагостява с традиционна българска баница, запалва свещ на масата и им показва как в България посрещаме светлия християнски празник. „Тази възрастна жена много ни помогна, когато се преместихме тук. Картината й е една благодарност към всички жители на селото, които ни приеха”, посочиха авторите.

Олга Рибакова в серията „Моето село” е събрала различни картини, в които изобразява селския живот в Мусина. Плодовете от нейната собствена градина, бурканчето, донесено от 86-годишния Коста Моновски, нуждаещото се от ремонт „Танцуващо мостче” в селото са част от главните герои на подбраните творби. Те са събирателен образ на стария български  град – с неговите прекрасни врати и прозорци, зад които се крият съдбите на живеещите в тях нашенци. Българското читалище също намира място в експозицията. „Особено впечатление ни направи това, че във всяко едно българско село има читалище. Смятам, че това е огромно ваше наследство и трябва непременно да го съхранявате. Тук съм изобразила Народно читалище „Мъдрост” – читалището в селото, което стана моя родина”, посочи Олга.

Велико Търново, Рилските езера, Несебър, Созопол, Варна, с. Никюп и София са сред местата, обрисувани по прекрасен начин от авторите – дали чрез фотографиите на Владимир Рибаков, пейзажите на Олга Рибакова или портретите на Татяна Пачгина. „Ние сме възхитени от България, от нейната красота, природа и хора. Ако човек се е родил  и израснал тук, той е загубил усещането за ежедневната красота около него, за него това става нещо обикновено. За нас е чудо да видим тази красота, тези пейзажи, тези хора, море, плодове, цветя. Ние чувстваме нашите родствени връзки с българския народ, ние чувстваме нашата славянска общност. С тази изложба искаме да покажем на българите в какво прекрасно място живеят. Желанието ни е да покажем на руснаците начина, по който ние виждаме България”, обобщиха авторите.

Експозицията ще остане в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” до 5 юли. След това отпътува за други градове в страната ни. За да омагьоса и зарази повече хора с любовта към чудото, наречено България.