Култура

Красотата на конеца и стъклото в изложбата на Снежана Данева-Иванова и Мила Милчева

Експозицията „Стъкло и конец” откриват от 18 часа тази вечер финансистът Снежана Данева-Иванова, която е заместник-кмет на Община Велико Търново, и филологът Мила Милчева. Български шевици, цветя и пеперуди се усмихват с целия си блясък в изложбата. „На пръв поглед стъклото и конецът нямат нищо общо, но когато има обща тема, се получава”, посочи Снежана Данева-Иванова. „Успяхме да намерим общ език, именно той се оказа връзката между двете несъвместими на пръв поглед понятия”, допълни Мила Милчева. По време на откриването в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” ще се продават сладки. Събраните средства ще се използват в полза на каузата за възстановяването на Багриловия надпис във Велико Търново. Необходими са между 5 и 6 хиляди лева, а автор на проекта е Денислав Сираков. „Група граждани подеха инициативата да възстановят Багриловия надпис, който е заличен по една или друга причина. Смятам, че каузата е много добра, защото макар и за кратко, нацията и българите са били обединени след Балканската и Първата световна война. Били са обединени с обща кауза. Много искам нашият народ винаги да има добри каузи, зад които застава. Обединени, в градивна енергия, можем да направим много неща”, коментира Снежана Данева-Иванова.

Обединени в творчеството са двете авторки, които въпреки разнопосочните си професии, обожават изкуството. И без претенции са сътворили истински шедьоври. Три-четири месеца отнема изработването на всички 35 експоната, с които присъства в изложбата Снежана Данева-Иванова. „Идеята за обща изложба възникна съвсем спонтанно. Рисувам със специални бои за стъкло, а напоследък опитвам техника с акрилни бои, която създава триизмерен ефект. Самоука съм – нямам претенции за художник, или че правя произведения на изкуството”, каза още Снежана Данева.

Изложбата на авторките е разделена на различни теми, а любими и за двете се оказват цветята. Сред своеобразните сетове има и кулинарен – Снежана Данева с рисувано стъкло, а Мила Милчева – с прекрасни облекла за кулинарни книги. Откроява се и темата „Дървото на живота”, елегантно обрисувана с бижутата с шевица на Милчева и рамкирана картина, кореспондираща с нея на Данева.

„Мисля, че се получи доста интересно, не съм чувала досега да е правена подобна експозиция. Много ще се радвам, ако хората усетят с колко много любов и вдъхновение сме направили нашите творби. Ние по-скоро се забавляваме, докато работим”, акцентира от своя страна Мила Милчева.

Прекрасна е нейната „Слънчева невеста”, която свързва по чудесен начин бродерията и скъсаните дънки. А шапките с бродерии, които носят названията „Свалям ти шапка” и „Дръж ми шапката” намигват на зрителя по изключително искрен и закачлив начин. Шевицата е главният герой в творбите на бившия главен редактор на вестник „Янтра днес” Мила Милчева. Елбетица и канатица са сред древните символи, включени в експозицията. „Шевицата се оказа едно море от познания, почти две години непрекъснато работя с нея, а мисля, че тепърва прохождам. Тя носи един океан от символика, тайни, предавани през вековете, скрити кодове”, коментира тя.