Денят Политика

Красимир Каракачанов във Велико Търново: Основните проблеми на българина могат да бъдат решени преди края на годината

Почетният председател на политическа партия ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов и областният председател на партията Милен Михов коментираха актуални теми от българския дневен ред пред журналисти от Велико Търново. Като акценти се откроиха предложението на ВМРО за изход от политическата криза, което е програмно правителство с мандат до 6 месеца, и анализът им на последствията от отзоваването на седемдесетте руски дипломати и служители от постовете, които заемат в България.

„Основните проблеми на българина могат да бъдат решени в следващите 4-5 до 6 месеца, тоест преди края на годината, да се гласува бюджета за 2023 година и тогава да се разпуска парламента. Има хора, които спокойно могат да бъдат назначени за правителство тип – служебно, но назначено от парламента, с много ясна програма, без вмешателство на политическите партии вътре. Програма, която да се изпълнява в парламента, а правителството на база решенията на парламента чисто в изпълнителната си форма да решава проблемите“, коментира бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Относно отзоваването на руски дипломати Каракачанов заяви: „Нямаме 70 души, руски служители, в каквито и да е институции, за да бъдат изгонени 70 човека, руски дипломати. За да изгониш един дипломат трябва да посочиш мотивите, а мотивът е шпионаж. Не казвам, че няма шпиони от тези 70 човека, но всичките ли са шпиони, след като още от 2020 година започна гонене на руски дипломати.“

Каракачанов обърна внимание и че това ще доведе до обтегнати отношения с Русия в бъдеще, най-вече по отношение на договорки в областта на енергетиката. Бившият вицепремиер визира двата реактора в АЕЦ Козлодуй, чиито лиценз изтича съответно през 2027 и 2029 г., и не е ясно дали той ще бъде удължен от руската страна.

Гергана Нинова