Политика

Красимир Каракачанов: ВМРО настоява за увеличаване на минималната пенсия от 1-ви януари

Президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов присъстваха днес на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на 206 млади офицери и сержанти. Министър Каракачанов коментира рокадите в правителството, като подчерта, че дали новите министри са успешни, ще може да се каже, когато им свърши мандатът. „Аз мисля, че хората са подходящи. И новият министър на вътрешните работи, е професионалист от кариерата, не е политическо лице, за което да гадаем разбира ли или не разбира какво се случва. Познавам го не само през последните три години в качеството ми на вицепремиер по сигурността, познавам го преди това. Министърът на здравеопазването е уважаван лекар, професор, шеф на Александровска болница. Министърът на финансите е безспорен авторитет, защото във всяко правителства през последните 15 г. той прави бюджетите на България като зам. министър, служебен министър. Министърът на туризма е вицепремиер досега, която отговаряше и за туризма наред с още няколко министерство. Така че има поглед върху туризма и очаквам да се справи“, коментира Красимир Каракачанов.

Той говори и за предстоящите разговори в коалицията и за социално-икономически мерки, които ще предложи ВМРО. „Доста от мерките, които бяхме предложили тогава, бяха приети, някои отложени. Примерно това, което настоявахме за ваучери за по-широк кръг от българските граждани, това са средства, с които ще подпомогнеш хора, които са осигурени, но са останали без работа заради коронавируса. Подпомагаш хората с ваучери, те харчат парите си в българските курорти и така помагаш и на туристическия бранш. Другите мерки, които сме предлагали, са свързани с един доста по-смел поглед върху българското земеделие и целево финансиране на зеленчукопроизводството, овощарството и на преработвателната промишленост. Коронавирусът извади на повърхността факти – 80 % от зеленчуците и плодовете, които ядем, са внос от чужбина при една земя, която е хранила цяла Източна Европа, целия Съветски съюз, а преди 9 септември и цяла Централна Европа с 80-милионна Германия. Сега не може да изхрани няма и 7 милиона души“, коментира Каракачанов.

Той допълни, че ВМРО настоява да не се бяга от темата за ниските пенсии. „Да, вдигат се, бяха 164 лв. сега са 250 лева, но няма защо да чакаме юли следващата година. Може да се даде минимална пенсия 300 лв. най-късно от януари, тоест с новия бюджет. И тук подчертавам, че става въпрос за хората, които имат осигурителен стаж и възраст, не говоря за хората, които не са работили и не желаят да работят за обществото. Трябва да стимулираме хората, които са работили, работят но които сега са или пенсионери с ниски доходи, или са хора, загубили работата си заради кризата с коронавируса“, категоричен е Каракачанов.

Той е убеден, че коалицията в момента е стабилна . „Едно от нещата, които протестите направиха, е диалогът в коалицията да стане много по-ускорен и слушаемостта по-голяма“, заяви Каракачанов.