Съд

Крадци на кабел влизат за три месеца в затвора

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебната фаза споразумение, двама бяха осъдени на по три месеца лишаване от свобода за извършена кражба на съобщителен кабел.

Те бяха признати за виновни за това, че на 29.04.2019 г. в гр. Велико Търново, след предварителен сговор, при условията на повторност, в немаловажен случай, чрез използване на техническо средство – брадва, отнели от владението на „Българска телекомуникационна компания“,ЕАД, с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи – 10 метра съобщителен кабел тип ТПП 100x2x0,5 и 10 метра съобщителен кабел тип ТПП 200x2x0,5, на обща стойност 411,40 лева, собственост на „БТК“ ЕАД гр. София – престъпление по чл. 195, ал.1, т.4, пр. 2, т.5 и т.7, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл.28, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Обвиняемите решили да си набавят средства като откраднат кабели, които съдържали медни проводници и след това да ги продадат като вторични суровини. Късно вечерта отишли в район, където знаели че има вкопани в земята кабели и с брадва срязали два от тях. Няколко дни по-късно ги изгорили, за да премахнат изолацията им и продали медта за около 100 лева.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.