Политика

Корнелия Нинова: Предлагаме ДДС от 5% за основните храни и лекарствата

ДДС от 5% за основни храни и лекарства, прогресивно данъчно облагане, създаване на Държавен инвестиционен фонд  предлага БСП в своя алтернативен бюджет за 2019-а. Това съобщи председателят на партията Корнелия Нинова. Лидерът на БСП е във Велико Търново за  среща със симпатизанти и граждани, на която представи нов модел на управление на страната, озаглавен „Визия за България”. В срещата участваха народните представители от „Коалиция за България” Весела Лечева, Валентин Ламбев, Георги Йорданов, Ирена Анастасова, Крум Зарков и евродепутатът  Момчил Неков.

„Искаме сериозен разговор този път по данъчната политика, защото обикновено се приема един бюджет без публичност, без обсъждане. След това правителството харчи съвсем различни суми за съвсем различни неща. Това не е бюджета политика, а правене бюджет на крак”, каза пред журналисти Нинова.

БСП предлагат таван на субсидиите в зърнопроизводството. „Десет фамилии в страната получават 75% от субсидиите в земеделието, и то в зърнените храни, с което ощетяват другите. Предлагаме средствата да се преразпределят и към производство на плодове, зеленчуци. Ние имаме плодородна земя за плодове и зеленчуци, а не да внасяме всичко отвън”, допълни председателят на БСП.

„По отношение бюджетите на общините също ще имаме свои предложения, защото и там не се бюджетира правилно. Приема се един бюджет, а след това с постановление на Министерски съвет се отпускат допълнително 100 милиона за определени общини”, каза още Корнелия Нинова

В областта на доходите БСП предлагат минималните възнаграждения да са не по-малки от 60% от средната работна заплата и увеличаване на ставките на нощния труд. „От години  настояваме да се намерят начини да се преизчислят старите пенсии, много са ниски. Цените хвърчат нагоре. От 1 октомври ще се вдигнат и газ, и парно, и топла вода. Хората с 200-300 лева не могат да оцелеят. Това физически няма как да стане”, коментира соцлидерът.

Корнелия Нинова обясни, че с „Визия за България” БСП се готви за избори. „Друг път тръгваме на избори с предизборна програма. Сега подходът ни е съвсем друг. Идваме с идеи и бихме искали да направим  повече наши съграждани и сънародници съавтори на тази програма – те да предложат, те да кажат как виждат проблемите, решението им,  за да може повече хора да се включат в изграждането на визията за бъдещето”.

На въпрос – БСП подкрепя ли позицията на Министерския съвет срещу санкциите, които ЕС предвижда за Унгария – Нинова заяви: „Решението за отнемане на гласа на Унгария е грешно. Това е път на разделение на Европа на различни групи от държави. Това е след  Брекзит втора стъпка за отделяне вместо това, което всички искаме и за което работим – единна и силна Европа. Така че ние сме против това решение и ще чакаме Съветът на Европа, като се надяваме българският министър-председател там да гласува против санкции срещу Унгария”.