Здравеопазване

Координаторите по донорство във великотърновската болница получиха плакети

Д-р Георги Деянов – ръководител на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, днес връчи плакети на координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Поводът за отличията е  първата реализирана донорска ситуация у нас през тази година.

Около 1000 души са обикновено чакащите трансплантации. От тях 700 – 800 са за бъбреци. По 150 пациенти пък имат нужда от черен дроб и сърце. През миналата година реализираните донорските ситуации в страната са били само четири. Първата за 2021-а е във Велико Търново на 19-годишен младеж. Днес двете координаторки по донорство и д-р Деянов посетиха майката на момчето в родния му град, за да й връчат плакет от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

„Дори в мозъчна смърт не всеки може да стане донор. Две са основните състояния, в които това може да се случи – мозъчен кръвоизлив и претърпяна катастрофа, например, в която може да има полиорганна травма. Медицината напредна и в първия случай могат да се сложат стендове в мозъчните съдове, така че пациентът да бъде спасен. Има и откази на близките. Трябва да се работи за готовност в болниците подходящи пациенти да се изпускат“, коментира д-р Георги Деянов.

През миналата година в областната болница във Велико Търново донорски ситуации не са реализирани, а през 2019-а те са пет. „ Роднините са много чисти и благородни хора. Те виждат веднага възможността част от близкия им да продължи да живее чрез трансплантация на нуждаещ се. Кампаниите за популяризиране на донорството трябва да продължат, тъй като социологическо проучване сочи, че голяма част от хората се колебаят. А това означава, че им липсва информация и ние трябва да им я дадем“, сподели д-р Сибила Маринова.