Култура

Концерт- импровизация ще зарадва феновете на електронната музика

Българският музикален проект E.U.E.R.P.I. и германският музикален проект Ypsmael пристигат във Велико Търново за един спонтанен експериментален концерт, основан на импровизация и композиция на живо. Срещата с творческото дуо е в петък 16 август от 20,00 часа в бар на Самоводската чаршия.

Немският артист Норман или Ypsmael гостува за пореден път у нас. Преди 2 години той се среща с 37-годишния  Мирян Колев, познат на меломаните във Велико Търново като E.U.E.R.P.I., в Бургас на фестивал за съвременно изкуство. Музиката на Ypsmael е базирана върху свободната импровизация. В произведенията си той използва звуци, отразяващи заобикалящата го социална и физическа среда. Изпълненията му на живо пряко се влияят от аудиторията, другите музиканти, с които колаборира, и акустиката на помещенията. Стилът му допада на Мирян и те решават да започнат съвместна работа.  Първият им общ проект се осъществява миналата година. Тази решават да направят мини-турне из страната с концерти- импровизации.

Ще гостуваме в Бургас, на н. Емине на арт-симпозиум и във Велико Търново. Аз създавам парчета в ембиънт и електро-акустичен стил, които се съчетават много добре с музиката на Норман. Всеки от нас изпълнява солова част, а после представяме нещо заедно. Моята музика е като вид експресия. Целта е да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Все още не знам как ще протече концертът във Велико Търново. За това е и импровизация- всичко се решава на момента. Изпълненията могат да бъдат чути само по веднъж и са ориентирани спрямо конкретното място и аудиторията. Има доза риск в подобни представления, но точно в него се крие чарът им  „, обясни Мирян Колев. Той допълни, че се занимава с музика от 15- годишен, но е стартирал соловия си проект E.U.E.R.P.I. преди 8 лета. От тогава се отдава и на композиране.   До момента има издадени 6 албума, от които три солови. Създава и композиции за различни интердисциплинарни проекти като танцови представления.

За последните 5 години има над 100 представления в България, Румъния, Сърбия, Чехия,Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия и Южна Корея на различни пространства и фестивали.

Диана Колева