Култура Образование

Конференцията „Библиотеки – четене – комуникации” ще се проведе в РНБ „П. Р. Славейков”

Шестнадесета Национална конференция с международно участие на тема „Библиотеки – четене- комуникации” започва утре в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. Конференцията е посветена на 190-годишнината от рождението на видния български поет, публицист и политик Петко Рачов Славейков и на 25-годишнината от създаването на катедра „Библиотекознание и библиография” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. По време на двудневния форум ще бъдат представени доклади на теми в областта на библиотечните и информационните науки, книгознанието, литературната история, печатните комуникации и медиите.

Откриването на конференцията започва в 13:00ч. с приветствия от официалните лица. В рамките на два дни ще бъдат представени около 50 доклада на преподаватели, изследователи, докторанти и общественици от различни образователни и културни институции в страната и чужбина.

На 16 ноември от 16:30ч., в рамките на конференцията, е предвидено и представяне на Био-библиография по случай 60-годишния юбилей на преподавателя от ВТУ проф. дфн Сава Василев. Събитието включва още представяне на новите книги на издателство „Захарий Стоянов” и сп. „Везни”, както и представяне на книгата на Антон Труфев „Гарван гарвану око не вади”, която е посветена на 190 години от рождението на П. Р. Славейков.

Конференцията е организирана от РНБ „П. Р. Славейков”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Асоциацията на университетските библиотеки. Провежда се под патронажа на Министерството на културата.

Пълната програма за конференцията може да намерите на сайта на РНБ „П. Р. Славейков”.