Денят

Консултативен съвет по пчеларството ще има в МЗ

Консултативен съвет по пчеларство да има към Министерството на земеделието /МЗ/, в който да влязат и представители на бранша, са се договорили протестиращите медопроизводители вчера в София. Съставът му ще се попълни след Нова година, обяви за Общинското радио Тодор Найденов, председател на Пчеларски съвет Велико Търново.

От сектора се надяват, България да успее да договори нови средства за него, по новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Междувременно стана ясно, че основните искания на българските пчелари за финансова подкрепа на бранша вече са внесени като законодателни предложения за изменение на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) от евродепутата Момчил Неков. За сектор „Пчеларство“ той предлага да има директно плащане на пчелно семейство за опрашване, както и да се предоставя обвързана подкрепа на пчелно семейство.

Държавен фонд „Земеделие“ реши да отпусне пари в размер на 3,5 млн. лева  за бранша и от 17 декември 2018 г. до 15 януари 2019 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Това означава, че в зависимост от кандидатите, ще се падат по 5-6 лева за пчелно семейство, а протестиращите искаха значително повече – 40 лева за пчелно семейство.

Припомняме, че пчелари от цяла България организираха национален протест вчера, 10 декември, пред сградата на Министерството на земеделието. Той бе свързано със състоянието и помощите за сектора.

Кремена Крумова – Попова