Денят

Конкурс „8 март“ обяви Българският фонд за жените

Конкурс за идейни проекти, посветени на Международния ден на жените  – 8 март, обяви  Българският фонд за жените /БФЖ/. Няма ограничения в дейностите, които се предлагат. Те могат да бъдат събития и кампании, видео, фотографско или аудио съдържание, филмови прожекции, дискусии, флашмоби,  свързани тематично с 8 март и политически активизъм, както и с равнопоставеност, недискриминация и права на жените и момичетата. Ще бъдат финансирани до 10 проекта с максимален размер на бюджета до 2000 лева. Кандидатстването е онлайн чрез електронен формуляр, публикуван на страницата на неправителствената организация. Проектни идеи ще се приемат до 23,59 часа на 1 февруари.

„Нашата идея е на 8 март  да честваме политическите, икономическите, научните и културните постижения на жените. Въпреки че денят е широко разпространен като Ден на майката, ние искаме да поставим фокус върху факта, че 8 март е и ден за политически разговори и активизъм, като на тази дата е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие повече от един век и благодарение на тази дълга традиция днес имаме право да гласуваме и да участваме в управлението, да учим в университети и да работим срещу заплащане“, каза пред Общинското радио програмният директор на БФЖ Рада Еленкова.

„Призивът ни е всички участници да бъдат смели и иновативни в своите предложения и идеи, с които да отбележат правата и приноса на жените в България и същевременно да дадат гласност на съвременните проблеми и предизвикателства пред жените и момичетата“, допълни Еленкова.

По нейни думи предимство ще имат проектните идеи, които засягат  повече от една тема – например жени-дискриминация, етнически малцинства, климатични проблеми и ролята на жените в тях, теми, които са свързани с насилието над жени, с политическите права и правата за образование на жените.