Култура

Конкурс „От Земята до звездите“ за годишнината от полета на Георги Иванов

Национален средношколски конкурс за дигитални изкуства„От Земята до звездите”, посветен на Международния ден на авиацията и 40-годишнината от полета на първия ни космонавт Георги Иванов, организира Регионалната библиотека в родния му град Ловеч.

Своите дигитални умения в областта на компютърната графика, дигиталното рисуване и колаж могат да премерят всички ученици в три възрастови групи: V-VIII клас, IX – XII клас, деца със специални образователни потребности. Всеки има право да изпрати по две творби във формат JPEG до 8 MB на адрес izkustvo19@mail.bg, крайният срок е 15 март.

Инициативата цели да подбуди въображението, творческата дейност и интереса на младежите към Космоса.

В историята България остава шестата космическа страна в света,

изпратила двама астронавти. Ние сме третите, след САЩ и Русия, които произвеждаме готова храна за екипажите отвъд земната орбита. Храни, които се оказват полезни и на Земята – при бедствия, аварии и рисковани изследователски мисии. Първата космическа оранжерия е изцяло наше дело, с червени репички, зелени салати и жито, които растат далеч от плодородните ни земи. Двигателите на лунния модул „Орел” от мисията Аполо 11, с който Нийл Армстронг стъпи на Луната са разработвани с българско участие. Самият той, както и мнозина американски астронавти с гордост признават, че българин ги е учил на авиация – Асен Йорданов. С българска научна апаратура на Международната космическа станция интернационални изследователски екипи разкрива тайните на космоса.

Да, днес сме все още далеч от онзи икономически разцвет,

по който бленуваме. Явно не можем да го постигнем нито с туризъм, нито с производството ни, което на световните пазари е капка в океана. В областта на високите технологии, обаче разполагаме с качествен ресурс – човешки ресурс.  А в сферата на космонавтиката – с традиции. Защо не и бъдеще?

Най-добрите творби, разбира се ще бъдат отличени с награди, а след журирането ще бъдат показани в Национална изложба. Награждаването ще се състои на 11 април в Ловеч, то е част от културната програма по случай звездната годишнина.