Култура

Конкурс за нова пиеса с тема свободата организира НБУ

   Свободата е темата на петото издание на конкурса за нова пиеса 2021 на Нов български университет. С нея организаторите му се надяват да провокират драматурзите, пишещи на български език, към отключването на интересни сюжети, истории, фигури, към създаването на текстове за театър с нова и по-свободна форма.  Свободата е сред основните понятия, осмисляни и преосмисляни от философията, изкуствата, правото, теологията, психологията. Но е и очевидност, дума, която всеки смята, че разбира. Свободата е темата, с която може да се погледне към революциите на модерността, близкото минало на комунизма или протестите в съвременните демокрации. Но и изобщо към разбирането днес за демокрацията и за бъдещето ни в глобалния свят.

Срокът за кандидатстване е 15 януари 2021 г., като авторите могат да изпращат пиесите си на електронната поща на конкурса или в книжен вид по пощата. Право на участие имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в конкурса само с едно свое произведение. Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Виолета Дечева, дн (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, дн, проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова.

Номинираните автори ще могат да вземат участие в Лабораторията за писане на пиеси, която ще се проведе през февруари 2021 г. и ще бъде водена от утвърдено име в областта на литературата и  сценичните изкуства. Авторът на отличената пиеса ще получи диплом от Ректора на НБУ, парична награда в размер на 3000 лева, както и възможност за театрална реализация на драматургичния си текст. Конкурсът се провежда с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е част от Календара на културните събития на Столична община. Повече информация за петото издание на Конкурс за нова пиеса 2021, може да откриете тук: https://dramacontest.nbu.bg/