Култура

Конкурсът „Сребърна Янтра” с нова категория тази година – за пеещи семейства

80 изпълнители от 5 до 25 години очаква международният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Сребърна Янтра” във Велико Търново. 16-ото издание на събитието ще събере на една сцена изпълнители от Италия, Швейцария, Румъния, Молдова, Словения, Кипър, Русия, Босна и Херцеговина и България. Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи. Нов момент тази година са 16-те семейства, които ще се изявят в категорията „Фемили груп”. Представители на Италия, Румъния и България – братя и сестри, майки и бащи, цели семейства, ще изпълнят по една песен заедно. Индивидуалните изпълнители ще се представят с две песни – една на роден и една – на чужд език.

Конкурсът „Сребърна Янтра” ще бъде официално открит в петък, 28 септември, в 18:30 часа пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. В церемонията ще вземе участие военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски”. Гала-концертът на лауреатите на конкурса тази година ще се състои в сградата на великотърновския театър в неделя, 30 септември, от 18:30 часа. Откриване на фотоизложба на Марина Чамуркова, среща със звездата на „Екс Фактор”-България Християна Лоизу, промоция на нови песни на детско естрадно студио „Румина” и минирецитал на дует „Мания” и Християна Лоизу са сред събитията, съпътстващи богатата културна програма на престижното събитие. То се провежда под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов и министъра на отбраната  на Република България Красимир Каракачанов. Концертите ще се състоят в Голяма зала на МДТ „Константин Кисимов” при вход свободен. Ден преди официалното откриване – на 27 септември, четвъртък, в коктейл бар в центъра на града, ще се проведе концерт под открито небе „Welcome, Silver Yantra`2018“.

Председател на международното жури по традиция ще бъде обичаната българска певица Силвия Кацарова. Роко Палацо (Италия), Каталин ДАскалу (Румъния), проф. д-р Родика Рошиору (Молдова), Християна Лоизу (Кипър) , Ивайло Терзиев (България” и Христо Паскалев (Паскал) са останалите членове на журито тази година. Автори на статуетката за Гран при „Сребърна Янтра”-2018 са скулпторите Адриан Новаков и Чавдар Велчев.