Култура Община

Конкурсът „Сребърна Янтра” стартира с 90 таланти от страната и чужбина

90 таланти на възраст от 5 до 25 години от над десет страни ще се състезават в четири възрастови групи в престижния международен конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра”. Неговото 15-то издание ще се проведе от 29 септември до 1 октомври в МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Вечерта преди старта на конкурса изпълнителите ще се включат в първия му концерт под открито небе. Той ще започне от 18 часа пред театъра. Официалното откриване на „Сребърна Янтра” ще е следващата вечер от 18.30 часа също пред МДТ. Там ще се проведе двудневната конкурсна програма  и гала концертът на 1 октомври от 19 часа. Във фоайето на театъра в петък от 11.40 часа ще бъде открита и изложба живопис на художничката Гергана Йовчева – втората изпълнителка на песента емблема на конкурса – „Янтра”.  Веднага след това ще бъде представена официално и експозицията с наградените детски рисунки на фондация „Ангели от Лим” в Свищов – „Три звездички”.

„За първи път тази година конкурсът „Сребърна Янтра” включва категория „Пеещи семейства”, в която ще се изявят дуети, триа и квартети. Председател на международното жури отново е Силвия Кацарова. Престижната надпревара за млади изпълнители се провежда след предварителна селекция и е под патронажа на кмета на община Велико Търново – инж. Даниел Панов”, коментира пред журналисти Румяна Начева – продуцент и директор на конкурса „Сребърна Янтра”. Тя сподели, че специални гости на форума са Алина Тодаска от Румъния, Габриела Шербан от Италия, Ива Ангеличева – директор на фестивала „Дива роза” в Лондон, която ще е част и от журито, Искра Милкова – вокален педагог в „Х фактор”, Милена Добрева – вокален педагог, композитор, диригент на ВС „Фортисимо” от Бургас.

Международният конкурс „Сребърна Янтра” ще се предава директно в реално време по интернет в YouTube – Silver Yntra  по своя Official WEB TV Cannel. Конкурсът ще се съпътства и от богата културна програма, част от която са флаш моб с участието на ДЕС „Румина” и танцьори от школи и клубове, премиера на филма за поредното издание на „Сребърна Янтра”, фотоизложби, срещи с чуждестранни продуценти, мастер-клас с педагог от страната и чужбина, рецитал на специалните гости и др.

Организатори на престижния международен конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра” са сдружение „Сребърна Янтра – 2003”, Община Велико Търново и ДЕС „Румина”. „Участниците в него през годините се доказаха в редица престижни формати и конкурси , някои вече имат и успешна кариера”, коментира пред журналисти Нелина Църова – директор на дирекция „ Култура и туризъм”.