Коментари

Колко плащаме и получаваме от ЕС?

Много митове върлуват в обществото, заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по време на трансграничния форум, посветен на 10-годишнината от членството ни в ЕС, който се проведе в русенския университет в края на миналата седмица. Един от тях е въпросът – колко внасяме в Европейския съюз и колко получаваме, уточни той.

„Не знам защо, но много хора вярват, че България няма полза – особено що се касае до европейските фондове – и внасяме повече. За да съсипем този мит окончателно – средно внасяме около 400 млн. евро в бюджета и средно получаваме по 2 млрд. и 400 000 млн. евро. Както и да го гледам – мисля, че сметката на България излиза. Обаче нашите ползи са далеч отвъд числата. Далеч. Нима някой може да оцени колко струва приносът на младите хора, които могат да учат в чужбина с европейска стипендия, благодарение на „Еразъм”? Има още много път, който ще извървим – и ние и Румъния. Сигурен съм в това. И макар, двете държави в пакет да сме сочени за най-бедни в съюза – сме най-бедни в клуба на най-богатите в света. Защото можеше да сме в друга класация, където сме някъде по средата, но да ни сравняват с едни други страни, с които не ми се иска. Предстои съвсем скоро – сигурен съм – да се оттърсим от миналото, което ни преследва, което споделяме с нашите румънски приятели и колеги. И тогава, когато разберем, че не сме втора ръка хора в ЕС, когато разберем, че всичките негови блага ни се полагат – те не са подарък или дар, не са подаяние или просия – тогава си мисля, че съвсем ще можем да се разгърнем и да покажем нашия потенциал”.

Новаков, който е в европейската бюджетна комисия сподели мнение, че финансирането за международни транспортни коридори трябва да бъде увеличено до 100% – така че, деветият международен коридор, който включва и Велико Търново да бъде поет изцяло от ЕС. По думите му – това е необходимо, защото инфраструктурата на коридора не е само български или румънски проблем. Според Новаков мрежата от международни транспортни коридори в Европа трябва да бъде приоритет на ЕС, който не трябва да разчита на национално и регионално финансиране, тъй като в региона има редица общини, които дори не могат да си позволят 20-процентовото съфинансиране, а пътищата се ползват от граждани на ЕС от всички страни.