Образование

Коледни благотворителни базари и концерт ще се проведат във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

И тази година във Великотърновския университет се организира Коледен благотворителен базар. Той ще се проведе на 6 декември  от 9:00 до 17:00 ч. във фоайето пред зала „Европа“ в Ректората. „Призоваваме бивши и настоящи студенти, преподаватели и служители да се включат в кампанията. Всеки творец/автор, който желае да дари свои ръчно изработени произведения/книги, може да го направи в Ректората на Университета (Исторически факултет – каб. 531, Филологически факултет – каб. 549)“, съобщи Анна Благоева, един от участниците в инициативата.

Вече са получени дарения от бивши и настоящи студенти. „С нас се свърза възпитаничка на третия випуск „История“ във ВТУ и ни изпрати свои ръчно бродирани произведения. Събраните от базара средства ще бъдат използвани за подкрепа на Радослав Борисов, студент в специалност „Археология“, I курс, който страда от мускулна дистрофия, Анна Паздеркова, която страда от детската церебрална парализа, и Ася Смолецова, която се бори с рак. Ани Паздеркова е дъщеря на наш колега преподавател, а Ася Смолецова е майка на наш студент“, поясни Благоева.

На 5 декември в рамките на кампанията от 10:00 до 15:00 ч. във фоайето пред зала 300 в Ректората  ще се проведе ателие по енкаустика. „Енкаустиката, наричана още „восъчна живопис“, е специфичен вид художествена техника, при която боите са под формата на восъчни блокчета и се разтапят със специални нагряващи инструменти за създаване на уникални произведения“, обясни Анна Благоева.  Събраните средства  от тази проява ще бъдат дарени за Благотворителния базар на 6 декември., а по случай светлите Коледни празници на 12 декември  от 18:00 ч. в аулата на Университета членовете на Студентския съвет организират Коледен благотворителен концерт с участието на музикални формации, балети, танцови групи и деца, които, заедно със студентите, ще покажат своите таланти. В часовете преди концерта в аулата на ВТУ ще се проведе и втори благотворителен базар. Средствата от Коледния концерт и от втория благотворителен базар ще бъдат дарени за лечението на Ася Смолецова.

„Благодарим на всички, които ще се включат в нашите благотворителни базари и ще посетят Коледния благотворителен концерт. Благодарим от сърце за подкрепата, на която инициативите ни се радват за пореден път! Благодарим изключително много и на ректорското ръководство на Великотърновския университет за това, че винаги са насреща! Ние, от Великотърновския университет, вярваме в ДОБРОТО!“, каза Анна Благоева.