Култура

Коледна работилница учи деца в тънкостите на тъкането, народното пеене, сурвакарството и занаятите

Занаятът тъкане и българската народна песен са акцент в едно предстоящо събитие във Велико Търново. Коледната работилница „Да пеем и тъчем заедно” се организира от сдружение „Анна-Фолкарт” и е предназначенa за детска аудитория на възраст между 7 и 11 години. Тя ще се проведе в два последователни дни – на 27 и 28 декември, от 10 до 17 часа, в парка „Марно поле”. Проявата ще бъде на топло и на закрито, с красива гледка към парка, акцентира в интервю за Общинското радио един от организаторите й Ваня Проданова. Тя е човекът, който ще обучава децата да тъкат. Малки станчета, с широчина около 20 см. и дължина – между 40 и 50 см., ще бъдат подредени за децата, включили се в работилничката. Инструментите са направени от русенския дърводелец Страцимир Абрашев. „Станчетата са много удобни за работа, конструкцията им позволява лесно усвояване на техниката. Този процес е интуитивен, достъпен и занимателен”, допълни Проданова.

Ваня Проданова

Докато децата изработват своите цветни килимчета, ще се чува мелодията от българската народна песен. Децата ще имат възможността да изработят свои сурвакници и да научат как се благославя за здраве навръх Нова година. Те ще научат различни бабини приказки, свързани с периода от Игнажден до Йордановден. Ще изработват тениски с коледни мотиви, които ще им останат за спомен.

„Бихме се радвали това, което носим в себе си като послание, което сме видели в семейната си среда, което сме научили от своите предци, да го предадем и на децата. Защото днес всичко това излиза извън фокуса на съвременния човек, който живее по-забързано, по-виртуално”, каза още Ваня Проданова.

Другият организатор на коледната работилница е гл. ас. д-р Ана Борисова, преподавател по народно пеене във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. През лятото сдружението „Анна-Фолкарт” организира летен фолклорен семинар в почивна станция в близост до Дряновския манастир. Там трима лектори обучаваха хора на различна възраст в дейности в няколко категории – тъкане на адаптиран стан за деца, история на дряновския край, народни танци и пеене.

Крайният срок за записване за предстоящата работилница е 14 декември. Повече за събитието може да прочетете тук.