Любопитно

Кой пол удържа по-лесно на изкушенията?

Съвременните изследвания сочат, че количеството воля, с което разполагаме е ограничено. Това сподели с търновската общественост експертът по лична ефективност Георги Георгиев, който проведе първият от серия семинари по темата в споделеното работно пространство Freeдом 21.

Волята ни се съдържа в нещо като резервоар. „Разположена“ е в префронталните дялове на мозъка. През целия си живот я използваме за щяло и не щяло – от значимите неща, като импулса да стартираме бизнес или да създадем семейство, та чак до най-дребните детайли, като например да намалим сладкото или да си задържим езика зад зъбите в даден момент.

Един от емблематичните психологически експерименти в тази връзка е този с „шоколада и репичките”, разказва Георгиев. При този опит, изследваният субект се намира в чакалня, без да подозира, че експериментът е започнал. В помещението има купа с вкусни шоколадови десерти и една с обикновени репи. Казано му е, че десертите са приготвени за коктейл и са точна бройка, но му е разрешено да яде от репичките на корем. В края на експеримента резултатът е – практически напълно изчерпан волеви ресурс. Оказва се, че когато човек прекара часове в една и съща стая с изкушение, от което се въздържа – накрая не е способен да вземе каквото и да решение. Освен това се е понижил прагът му на чувствителност към болка, трудно се справя дори с елементарни задачи. С други думи – винаги е възможно да на ситуация от реалния живот, в която изкушението да ни „изчерпа” напълно.

„Има полова разлика, когато говорим за волеви контрол. На жените определено по-лесно им се отдава да задържат импулса, колкото и това да изненада някои. Мъжете, още повече когато са младежи имат сериозни проблеми с контролирането на импулса”, коментира Георги Георгиев.