Денят

Козият суджук на шеф Радичев предизвика фурор на изложение

Суджукът от козе месо с трюфели на великотърновеца шеф Станимир Радичев беше сред иновациите на тазгодишното издание на международната селскостопанска изложба в Пловдив. Суровината е една от най-здравословните сред червените меса. Въпреки това потреблението на козе месо е сравнително малко – около 6% в световен мащаб. Най-често се консумира в Судан и в Китай.

От суджука вече опитаха доста българи и чужденци, посетители на различни изложения на производители от хранително-вкусовата индустрия у нас. Козият суджук е с три вида трюфели. 2/3 от тях са бели, те дават и богат, и силен изразен аромат на левурда или див чесън, на билки, на треви. Специфичната и скъпа гъба шеф Радичев слага в самото месо. Суши го в специални сушилни. За около две седмици продуктът е готов.

18 продукта предлага на пазара шеф Станимир Радичев. С различните разфасовки надминават 20. Сред тях краве и козе сирене с трюфели; овче сирене с манатарки; сладка от люти чушки; с годжи бери и тиквени семки; от червен лук, с червено вино и розмарин, терин от патешки дроб и др. 90% от продуктите му са единствени и неповторими в България. Такъв е новият му продукт – козе суджук с трюфели. Може би е без аналог в света!

Кремена Крумова – Попова