Поминък

Козе суджук с трюфели без аналог пусна на пазара шеф Радичев

Козе суджук с трюфели пусна на пазара великотърновецът шеф Станимир Радичев. Продуктът е в наличност от две-три седмици. От него вече опитаха в София преди два дни, доста българи и чужденци, посетили поредното годишно изложение на хранително-вкусовата индустрия у нас.

„Много добре се прие продуктът ми на изложението. Разбрах даже, че имало и сърдити, че нямало за тях. Италианци оставаха възхитени, и от сиренцата с трюфели, и от суджука. Останаха очаровани и не можеха да повярват, че има такива български продукти у нас”, поясни за Общинското радио шеф Радичев.

Козият суджук е с три вида трюфели. 2/3 от тях са бели, те дават и богат, и силен изразен аромат на левурда или див чесън, на билки, на треви. Специфичната и скъпа гъба шеф Радичев слага в самото месо. Суши го в специални сушилни. За около две седмици продуктът е готов.

„Първоначалната идея за овче сушен продукт отпадна впоследствие. За него ми трябваха още повече документи и специални сушилни, които още не съм стигнал дотам, че да си ги направя сам или някой да ми го направи. А козият суджук  бях си правил за лична консумация. И познавах вкуса му  и знаех как да го направя”, допълва шеф-готвачът.

Сред нестандартните му реализирани идеи  в последните месеци са и краве масло с трюфели и краве масло с шафран. Шафранът е български, от село Славяново до Хасково. По време на участие в изложение, една дама му подарила малка кутийка с ценния минзухар. Решил да опита и резултатът е и впечатляващ, и екзотичен.

18 продукта предлага на пазара шеф Станимир Радичев. С различните разфасовки надминават 20. Сред тях краве и козе сирене с трюфели; овче сирене с манатарки; сладка от люти чушки; с годжи бери и тиквени семки; от червен лук, с червено вино и розмарин, терин от патешки дроб и др. 90% от продуктите му са единствени и неповторими в България. Такъв е новият му продукт – козе суджук с трюфели. Може би е без аналог в света!

Кремена Крумова – Попова