Икономика Поминък

КНСБ: 1103 лева месечно са нужни на един българин, за да живее нормално

През зимният период 27,5% от населението не може да подържа дома си достатъчно топъл, сочат данните на Евростат“, заявиха от КНСБ. Това безспорно се отразява и на здравето на българите, твърдят синдикалистите, които днес цитираха от Института за социални и синдикални изследвания, според които 1103 лева нето или 1421 лв бруто са нужни на един възрастен човек в България, за да може да покрие разходите си. Парите са му нужни за издръжка, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт. Миналата година през декември сумата беше 1047 лева, тоест сега са необходими 56 лева повече за един самотноживеещ работещ българин.

От КНСБ съобщиха, още че в момента, за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева. „Миналият декември сумата беше с 50 лева по-малко на лице. Тоест за 9 месеца имаме 100 лева увеличение. Това е инфлацията и такива са необходимите компесаторни мерки, които трябва да бъдат въведени при заплащането на трудещите се“, категорични са синдикатите.

Ръстът на цените при храните и горивата са причината за поскъпването на живота у нас, отчетоха от организацията. По техни изчисления над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.
“ Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот, настояват от КНСБ. Например, трябва да осигури „средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията“, както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.