Община

„Книги за смет” празнува 10 години в 15 града, Велико Търново отново е част от екологичната кампания

С национално турне в 15 града една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, ще отбележи 10 години от своето първо издание. Инициатор е издателство „Соул Елементс“, чрез неговия импринт „Смарт букс“, заедно с Фондация Credo Bonum. Дългогодишен партньор на инициативата е и община Велико Търново.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор.

Първият етап на 10-годишното издание ще се състои на 28 май, събота, на  паркинга на Kaufland Велико Търново на ул. „Краков“. Събитието започва от 10 часа и продължава до 13 часа. Второто издание на „Книги за смет“ ще се състои през септември.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Във Велико Търново кампанията преминава винаги с голям интерес и за 2021 г. с рекордно събрани количества пластмаса градът е на първо място в България.

Тази година изданието ще протече под темата „Зеленият площад на града” и ще е фокусирано върху възпитателния елемент на рециклирането и връщане на децата в нормалната им среда – любопитството към образованието, хората, природата и пътуванията.

От първото издание на „Книги за смет“ досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.