Денят

46 тона рециклирана пластмаса за пет години е равносметката на кампанията „Книги за смет”

„Доктор Дулитъл”, „Великият Гетсби”, „Белият зъб”, както и специално отпечатаната за кампанията детска книга „Изгубеният плаж на Лиска” са част от изданията, които могат да получат великотърновци напълно безплатно. Условието е само едно – да започнат да събират пластмасови отпадъци, за да се включат в кампанията „Книги за смет” на 13 май.

Над 19 тона предадени пластмасови отпадъци и раздадени повече от 17 хиляди книги – това е равносметката на организаторите за 2016-а година, обобщи статистиката за Общинското радио Симеон Василев, мениджър проекти във фондация „Кредо Бонум”. Екоинициативата през 2017-а има петгодишен рожден ден, а от зараждането й до днес данните на екипа са впечатляващи – над 46 тона рециклирани отпадъци.

Интересен факт е, че пластмасата минава през фабриките за рециклиране на един от основните партньори на кампанията, а след това влиза отново в бита ни, но под формата на рециклирана пластмаса. Екипът на „Книги за смет” пътува с няколко буса, в които събират книгите и оборудването, а на място в градовете се осигуряват жълти контейнери за рециклиране на пластмасата и камион, в който се изхвърлят рециклираните отпадъци. „Изненадващо е колко бързо може да се събере 1 кг пластмаса. Призовавам тези, които не са участвали досега с „Книги за смет” – постарайте се да събирате пластмасовите отпадъци около вас”, подчерта Василев.

Регламентът и през тази година си остава същият – за всеки занесен килограм пластмаса се получава талон за една от многото книги, подготвени за кампанията. Стартът й тази година ще бъде даден в София на 22 април, като на следващия ден екипът тръгва за събитието в Пловдив. След Велико Търново на 13 май, „Книги за смет” ще посети Кюстендил и Благоевград (на 20 и 21 май), а на 27 май ще бъде в Стара Загора. Финал на кампанията тази година ще бъде даден в Бургас на 28 май. Екоинициативата във Велико Търново ще се проведе пред МОЛ-Велико Търново, между 10 и 13 часа.